- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika pokazuje „znake razuma“: Vašington spreman za nastavak dijaloga sa Moskvom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPregovori Rusije i SAD u Ženevi
Pregovori Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Bliken izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i NATO spremni za dalji dijalog sa Rusijom, što su u Moskvi ocenili kao znak razboritosti.

„Drago mi je što sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon Saveta Rusija-NATO ove sedmice. SAD i NATO su ujedinjeni i spremni za dalji dijalog sa Rusijom“, napisao je Blinken na Tviteru.

Nakon toga se oglasio zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Andrej Klimov, komentarišući Blinkenovu izjavu.

„To je nekakav znak razboritosti. Međutim, ne napušta me osećaj da je to možda način da razvuku čitavu priču o pregovorima. Drugim rečima, ta izjava sama po sebi govori da Vašington ne namerava da prekine rusko-američki dijalog. Ali treba da razjasnimo - da li je to pokušaj odugovlačenja procesa ili prelaska na konstruktivnost“, ocenio je senator.

Klimov je predložio da se malo sačeka i vidi o čemu se tu radi, te da je najvažnije da Vašington što pre dostavi pismene predloge.
Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Savet Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Razgovori Rusija-NATO: Ko koga obuzdava, a ko kontraobuzdava i — šta to, zapravo, znači
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala