- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington: Rusija traži izgovor za invaziju na Ukrajinu, spremaju operaciju pod tuđom zastavom

© REUTERS / CARLOS BARRIAZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da Rusija navodno priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu, ne navodeći nikakve dokaze za te tvrdnje. U Beloj kući tvrde da bi invazija mogla da se dogodi sredinom januara ili februara.

„Ne ulazeći u detalje, reći ću da zaista imamo informacije koje ukazuju na to da Rusija aktivno radi na tome da nađe izgovor za potencijalnu invaziju na Ukrajinu“, rekao je Kirbi i dodao da se radi o „grupi operativaca koji se spremaju da izvedu operaciju pod tuđom zastavom.“

„Operacija treba da izgleda kao napad na njih ili ruskojezično stanovništvo u Ukrajini, kao povod za invaziju“, rekao je Kirbi.
Prema njegovim rečima, za sada je moguće rešavati pitanje situacije u Ukrajini diplomatskim sredstvima i nema potrebe za uspostavljanjem posebne „crvene linije“ zbog ukrajinske krize.
Dodao je i da Vašington nastavlja da pruža vojnu podršku Ukrajini u cilju jačanja odbrambenih kapaciteta te zemlje.
Podsetimo, na teritoriji Ukrajine nalazi se najmanje 200 instruktora Nacionalne garde.
U Beloj kući tvrde da bi do invazije Rusije na Ukrajinu moglo da dođe sredinom januara ili februara.
„Zabrinuti smo zbog toga što ruske vlasti spremaju invaziju.. Videli smo to i pre, to nas vraća u 2014. godinu, uključujući sabotaže i informacione operacije s ciljem da se Ukrajina optuži da priprema neizbežne napade na ruske snage na istoku Ukrajine. I plan je da takva aktivnost počne nekoliko nedelja pre vojne invazije koja bi mogla da počne sredinom januara ili februara“, navela je na brifingu za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.
I ona tvrdi da bi Rusija mogla da lažira povod za napad na Ukrajinu.

Hakerski napad na sajtove ukrajinske vlade

U Pentagonu nisu želeli da imenuju moguće krivce za snažan hakerski napad na sajtove ukrajinske vlade, za koje su u Kijevu optužili Rusiju tvrdeći da je cilj bio psihološki pritisak i zastrašivanje.
„Nismo spremni da sada kažemo ko je te napade izveo, ali još jednom – to je deo scenarija koji smo sa ruske strane videli u prošlosti“, rekao je Kirbi.
Ranije danas Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine saopštilo je da je, prema preliminarnim informacijama, Rusija izvela hakerske napade na sajtove ukrajinske Vlade.
„Prema rezultatima istraživanja Centra za strateške komunikacije i informacionu bezbednost, prvi podaci daju povoda da se veruje da je Ruska Federacija izvela napad... Cilj sajber napada je psihološki pritisak i zastrašivanje“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Amerika o Ukrajini: Ako Rusija vrati vojsku u kasarne izbeći će mnogo teže posledice od onih 2014.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala