- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina meta najjačeg hakerskog napada u poslednje četiri godine – EU sazvala hitan sastanak

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Državni sajtovi Ukrajine noćas su izloženi najjačem hakerskom napadu u poslednje četiri godine, a međunarodni partneri Kijeva uključili su se u rasvetljavanje okolnosti, rekao je zamenik šefa državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine Viktor Žora.
„Naši međunarodni partneri ponudili su nam pomoć u istrazi ovog incidenta, eliminaciji posledica. Sarađujemo sa njima. Nažalost, možemo da konstatujemo da je ovo bio najsnažniji napad u poslednje četiri godine, bar kada je reč o obimu“, rekao je Žora.
Takođe je precizirao da su ukrajinski državni organi i kritična infrastrukturna redovno izloženi hakerskim napadima od 2014. godine. Žora je dodao da se hakerski napadi mogu povezati „sa činjenicom agresije protiv Ukrajine koja je u toku“. Na pitanje da li je Rusija umešana u napad, Žora je izbegao odgovor, rekavši da se situacija analizira.
Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajie Oleg Nikolenko, privremeno ne rade sajtovi Ministarstva spoljnih poslova i drugih državnih organa.
Na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i kulture ostavljena je poruka da su navodno procureli svi lični podaci Ukrajinaca. Kasnije je saopšteno da, prema preliminarnim informacijama, nije došlo do curenja ličnih podataka.

Hitan sastanak EU

Kako je saopštio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Evropska unija je sazvala hitan sastanak visokih diplomata članica EU kako bi odlučili kako da pomognu Ukrajini da odreaguje na sajber napad i kakvu tehničku pomoć mogu da pruže kako bi zemlja poboljšala svoje sposobnosti da se suprotstavi takvim napadima.
Kako je dodao, u EU za sad ne znaju ko stoji iza napada – pošto nemaju dokaze mogu samo da pretpostavljaju.
Globalni napad virusa na računarske sisteme - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Ukrajina dobija novi vid vojske - sajber snage
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala