- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Senator Rubio: Hitno uvesti sankcije protiv Putina

© Flickr / rj_schmidtAmerički Senat
Američki Senat - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Američki senator iz Republikanske partije Marko Rubio predložio je nacrt novih sankcija protiv ruskog rukovodstva i lično protiv predsednika Rusije Vladimira Putina u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine, saopštila je pres služba partije.

„Predlog zakona predviđa hitno uvođenje jakih sankcija lično Vladimiru Putinu“, navodi se u saopštenju.

Rubio u nacrtu predlaže da obaveštajna služba obaveštava američki Kongres na svakih 20 dana o tome da li je Rusija narušila teritorijalnu celovitost Ukrajine. U slučaju da se to dogodi, onda će u narednih deset dana biti uvedene sankcije protiv ruskog rukovodstva, premijera, ministra odbrane Rusije i lično protiv Vladimira Putina – blokiraće se njihova imovina i vize. Iste mere se predlažu i protiv ruskih biznismena koju su pod sankcijama od 2017. godine.
Predlog je da se sankcije uvedu i kada je reč o svim operacijama sa ruskim kompanijama u energetskom, finansijskom, avionskom i kosmičkom sektoru, kao i da se primene na vršioce specijalizovanih usluga za razmenu finansijskih poruka (npr. SVIFT). Rubio traži i da se hitno uvedu sankcije i protiv gasovoda „Severni tok 2“.
Ovaj predlog zakona neće biti iznet na zasebno glasanje, već će, najverovatnije, biti pridodat drugoj inicijativi koja je potekla od senatora iz Demokratske partije Roberta Menendeza. Inicijative se u mnogo čemu poklapaju. Oba senatora predlažu sankcije protiv ruskog rukovodstva i ekonomskih institucija, kao i sankcije koje se odnose na SVIFT.
Rubio predlaže da se uvedu sankcije u slučaju da Rusija naruši teritorijalnu celovitost Ukrajine, a Menendez u cilju obuzdavanje ruske agresije protiv Ukrajine.
Predlog senatora Teda Kruza iz Republikanske partije da se sankcije uvedu gasovodu „Severni tok 2“ nije dobio potrebnu podršku i odbijen je.
Podsetimo, američki senatori iz vladajuće Demokratske stranke ranije su predstavili predlog zakona o novim sankcijama protiv ključnih sektora ruske privrede, državnog duga i prvih lica države, uključujući predsednika Vladimira Putina, koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u i oko Ukrajine eskalira.
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Vašington sve više pritiska Evropu da odobri antiruske sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala