- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Očajnički potez američkih senatora protiv Putina

© Sputnik / FlickrKongres SAD Senat
Kongres SAD Senat - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Pretnje da bi Vašington mogao da uvede sankcije direktno Vladimiru Putinu u Moskvi vide kao besmislen instrument pritiska na Kremlj, a novi nacrt zakona je očajnički potez američkih senatora koji ih predlažu. Takvi potezi samo dodatno pogoršavaju ionako teške odnose između Rusije i SAD.
Ruski eksperti i političari su jednoglasni u oceni da bi sankcije ruskom predsedniku i rukovodstvu zemlje dovele do „izuzetno destruktivnih” posledica. Ako bi takav zakon bio usvojen i tim pre primenjen, onda bi on mogao da dovede do ozbiljnog zaoštravanja između SAD i Rusije i, moguće, čak i prekida odnosa.
U sličnom tonu govori i Kremlj. Putinov portparol Dmitrij Peskov upozorio je da su sankcije šefu države „mera bez presedana ravna prekidu odnosa“.
Ruski ekspert Aleksandar Kubiškin smatra da su vesti o mogućim novim sankcijama dok traju pregovori o bezbednosti pokušaj vršenja pritiska na Rusiju i očajnički potez američkih političara.
„Pre svega pravi se informaciona buka dok traju sastanci Rusije i SAD, Rusije i NATO-a i Rusije i OEBS-a kako bi se ojačale pregovaračke pozicije Amerikanaca. Nema tu ništa posebno novo, osim što je sada akcenat stavljen na lične sankcije Vladimiru Putinu. To već pokazuje njihov očaj. To je neka poslednja mera koja bi dovela do negativnih posledica, pre svega naglog smanjenja kontakata na najvišem nivou. Sve to radi antiruski lobi povezan sa onim delom američke Demokratske partije koji je nezadovoljan Bajdenom zbog njegove, kako oni misle, previše meke politike prema Rusiji“, rekao je Kubiškin.
Na pitanje kakve bi eventualno sankcije Amerika mogla da uvede ruskom predsedniku, s obzirom na to da on nema ni imovinu na Zapadu, ni račune u zapadnim bankama, Kubiškin kaže da „niko ne zna“ kakve su restriktivne mere smislili američki senatori.
„To stvara deo Demokratske stranke, uključujući i onaj deo u Senatu, gde demokrate zapravo imaju većinu - skoro 50 prema 90. To je, naravno, povezano sa Hilari Klinton i onim političkim krilom koje je veoma oštro prema Rusiji i koje zamera Bajdenu što je blag prema Moskvi. Šta će biti od toga? Peskov je danas već izjavio da bi uvođenje ovakvih sankcija značilo prekid odnosa sa SAD. Ipak, mislim da neće doći do toga. Možda će uslediti neki novi paket sankcija protiv ‘Severnog toka’“, smatra Kubiškin.

NATO neće zaštiti Ukrajinu

Svima je jasno da se danas bez Putina i Rusije ne može rešiti nijedno važno pitanje u svetu, pa su eksperti uvereni da će pobediti zdrav razum. Osim toga, nove sankcije se spremaju u slučaju eskalacije oko Ukrajine, ali Moskva uporno ističe da nema nameru izvrši invaziju na Ukrajinu.
„Sva ova pompa i buka oko Ukrajine ne stvara se da bi se Ukrajina spasila. Kao i u slučaju ‘Severnog toka’, Ukrajina je karta za potkusurivanje u velikoj igri. Govorimo o osnovnim pitanjima – da li će se NATO zaustaviti ili ne. Ako se ne zaustavi, biće preduzete kontramere. NATO je nervozan, ali su uspeli da naprave jedinstven front – svih 30 zemalja delovalo je kao jedinstven front. To je njihov najjači argument. Obratite pažnju na to što NATO kaže da niko ne može sprečiti Ukrajinu da uđe u NATO, ali oni neće vojnim sredstvima braniti Ukrajinu... Sada je Rusiji teško u spoljnopolitičkoj areni, ali postoji određeni konsenzus, za razliku od ranih devedesetih. Mislim da će naša pozicija biti prilično čvrsta“, ističe Kubiškin.

Sankcije jačaju rusku privredu

Sankcije koje 25 demokrata, članova američkog Senata, predlažu da se uvedu protiv Rusije i Putina mogu obuhvatiti i premijera, ministra spoljnih poslova, ministra odbrane, načelnika Generalštaba Oružanih snaga i komandanata različitih rodova oružanih snaga, a takođe bi ciljale i ključne banke i sistem SVIFT. Time se, kako ističu, šalje jasan signal o spremnosti SAD da postignu „razorne posledice“ po rusku ekonomiju u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.
Međutim, ruski eksperti podsećaju da su se sve antiruske sankcije do sada pokazale kao podsticaj za rusku privredu.
Politikolog Jurij Svetov smatra da priče o uvođenju sankcija Moskvi i Putinu nisu procurele u medije slučajno baš u trenutku dok su se vodili pregovori Rusije sa SAD u Ženevi i sa NATO-om u Briselu o bezbednosnim garancijama. Ako zaista postoji želja da se smanje tenzije, onda ne bi trebalo govoriti jezikom pretnji, već jezikom diplomatije.
„To se može smatrati drskim, ciničnim metodama kako bi se trgovalo oko onoga što je potrebno i važno američkoj strani u pregovorima. Sve to vreme dok traju pregovori dozvoljava se curenje informacija, čiji je smisao slanje poruke: ‘Protiv vas su pripremljene paklene sankcije i ako se ne povinujete – primenićemo ih’. Čak su i tu reč paklene smislili. Svi tvrde jedno te isto i kažu da će Rusija platiti cenu ako ne uradi ono što Amerika hoće. Ta priča o sankcijama podrazumeva da ćemo mi iz straha igrati onako kako oni sviraju. Ali, mi već osam godina živimo pod restrikcijama – opstali smo, radimo, razvijamo se. Možda je vreme da se ovaj razgovor o sankcijama ostave po strani“, naglasio je Svetov.
Ruski analitičari podsećaju da su i dosadašnje zapadne sankcije išle naruku Moskvi. Recimo, Rusija je pre bila uvoznik, a sada je izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Isto bi se dogodilo i sa svim ostalim sektorima gde bi eventualno bile uvedene sankcije.
Ako se govori o finansijskim sankcijama, stručnjaci kažu da bi čak i to bilo dobro za Rusiju, jer bi zemlja konačno pokrenula mehanizam unutrašnjeg investiranja u privredu.
Ako isključe Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, Moskvi će biti potrebno nekoliko meseci za restrukturiranje, ali ni to nije tako strašno, s obzirom da je za podizanje poljoprivrede bilo potrebno nekoliko godina i u tome se uspelo.
Osim toga, eksperti dodaju da glasine o sankcijama mogu biti od koristi Rusiji, jer mogu izazvati jačanje ekonomskih odnosa sa Kinom, Indijom i drugim zemljama.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Kremlj upozorava: Sankcije protiv predsednika su mera bez presedana ravna prekidu odnosa
Zastave Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Odnosi Rusije i Amerike na ivici potpunog prekida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala