- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO spreman za međusobnu kontrolu naoružanja sa Rusijom ali o širenju na Istok – nema kompromisa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSavet Rusija-NATO u Briselu
Savet Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
NATO je spreman na međusobnu kontrolu naoružanja sa Rusijom, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg za „Poljski radio“.

„Moramo razlikovati nekoliko pitanja. Jedno je jednostrano povlačenje trupa sa teritorije NATO-a, na čemu insistira Rusija, predlažući nam da potpišemo traktat. To je isključeno. Nećemo praviti takav kompromis. Imamo pravo da štitimo sve saveznike prisustvom trupa na istočnom krilu“, rekao je Stoltenberg.

Međutim, kako je dodao, razgovor je neophodan, stoga je NATO „predložio dijalog koji se tiče kontrole naoružanja, transparentnosti vojnih vežbi, mehanizama koji se tiču smanjenja rizika“.
„Alijansa je otvorena za međusobnu, jednaku, uzajamnu kontrolu naoružanja. Međutim, to treba da bude obostrano i moguće za proveru. To se tiče konvencionalnih i nuklearnih snaga. Uverili smo se da kontrola naoružanja omogućava da se smanji napetost na obe strane“, konstatovao je Stoltenberg.
Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Specijalna sednica Stalnog saveta OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Bez adekvatnog odgovora: Moskva razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala