- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Katnić : Ista grupa tokom godine kroz luku Bar provukla dvije do tri tone kokaina

© Pres centarMilivoje Katnić
Milivoje Katnić - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je danas na pres konferenciji da su od policije saznali za kokain u kontejneru koji je pronađen u Logističkom centru „Volija“, a oni od Uprave prihoda i carina.
"Oni su zaista to utvrdili sa velikom vjerovatnoćom i nama saopštili sa 99 odsto vjerovatnoće da se radi o kokainu... Organizovali smo se u pokretu i došli do važne činjenice, a to je ova plomba koja je jedinstvena i može postojati samo jedna, a ona je garant da od mjesta A - Ekvadrod, do mejsta B - Bar, nije niko otvarao", rekao je on.
On je naveo da su pratili tovar i došli do Volija.
"Kada su radnici otkrili da su ovi paketi različiti, a otkrilo bi i malo dijete tada s", rekao je on i dodao da su tada izvršili pretres.
Katnić je kazao da je droga trebala da se iz kontejnera preuzme u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru i da je organizovana grupa imala identične plombe koje se stavljaju na kontejner, te plombe se izdaju u Ženevi. Međutim, pošto je carinik na skeneru primijetio da je u kontejneru sumnjiv sadržaj, na njega je stavljen pečat crnogorske carine.
"Ova droga je trebalo da bude preuzeta u onaj mrak u skladištu, kao što je prethodna tri puta", rekao je on.
Objasnio je da je organizovana grupa najmanje tri puta u proteklih godinu dana na isti način kroz Luku Bar prošvercovala nekoliko tona droge.
"Za tih 11 dana, koliko kontejner leži tamo, imali su šansu da otvore kontejner, stave plombu, uzmu drogu i odvezu je... Pošto je bilo spekulacija da se od Luke Bar otvori kontejner, to nije bilo moguće", rekao je on.
On tvrdi da "roba" nije trebalo da dođe u Voli. Naglasio je da je Voli u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinio i za ovaj kontejner.
Kazao je da sumnjaju da su 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone.
"Primjetili su da fale i uvijek fale na drugom i trećem nizu odrežena količina robe, što su oni kontatovali i obavještavali prodavca robe - firmu iz Slovenije. Na osnovu te robe koja je falila utvrđena je ova količina", rekao je on.
Kazao je da je u jednom od ta tri slučaja poručilac bio Voli.
"Zašto se to desilo, zato što dio policije i mi u SDT djelujemo kao na okupiranoj teritoriji. Ozbiljan propust se desio u obavještajnoj zajednici Crne Gore", rekao je on.
Kazao je da bi, da su obavješteni, mogli uzeti otiske nakon što je primjećeno da nedostaje roba u kontejnerima.
"Prošlo je dvije, tri tone, to su stotine miliona. Na tom tržištu tamo. Važno je da je ova droga 96 odsto čistoće, to je savršenstvo, ali vam ne predlažem da probate", kazao je Katnić.
Specijalni tužilac Miroslav Turković, koji i postupa u predmetu zapljene više stotina kilograma kokaina, rekao je da je SDT 13. januara podnijelo krivičnu prijavu protiv Đoka Drobnjaka, kojeg sumnjiče da je postao član kriminalne organizacije koju su formirala dva NN lica.
Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga, javljao brojeve kontejnera....
Turković je kazao da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali prpadnici te kriminalne organizacije, a da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe, ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom, kako bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali.
Tu kriminalnu organizaciju sumnjiče da je djelovala u više evropskih država.
Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka Voliju da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni.
"Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mjera carinskog nadzora u Slobodnoj zoni", kazao je Turković.
Istakao je da je u pošiljci pronađeno oko 500 kilograma kokaina.
"Namjera je bila da se ova roba izuzme u Slobodnoj carinskoj zoni i da se dio plasira na crnogorsko tržište", rekao je on.
Specijalni tužilac prikazao je novinarima i kako izgleda lažna plomba, koja je zapakovana u kontejneru sa bananama da bi, nakon što izuzmu drogu, članovi kriminalne grupe mogli da ga ponovo plombiraju.
Kazao je i da je Slobodna carinska zona mjesto na kom je trebala biti preuzeta droga.
"To je prostor koji je podesan da se preduzmu ove radnje, za koje mi sumnjamo da su bile u planu djelovanja ove kriminalne organizacije", rekao je on.
Kazao je da su došli do podataka da je u julu, avgustu i oktobru prošle godine carinski službenik došao do podataka da u kontejnerima nedostaje roba i da to pokazuje da je to bila ustaljena šema kriminalne grupe.
V.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da je akcija zapljene kokaina realizovana zahvaljujući savjesnom radu carinika.
"Radi se o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio brodom Spirit of chennai, na kom su od 109 kontejnera u 70 bile banane", rekla je ona na pres konferenciji SDT i Uprave policije.
Istakla je da su carinski službenici ispoštovali sve procedure i primjenom tih parametara na skeneru otkrili da je jedan kontejner kontaminiran.
Tajno nadgledali istovar droge
Petričević je ponovila da je carinik koji je otkrio kontaminiranu pošiljku odmah obavijestio, nakon čega su obavijestili Upravu policije.
Petričević se zahvalila na saradnji i izvanrednim rezultatima najbližim saradnicima.
"Znate da su i 5. januara, bez međunarodne podrške, otkrili 300 kilograma heroina", kazala je ona.
Poručila je da će i u narednom periodu raditi profesionalno, da neće podleći nikakvim pritiscima, jer im je cilj da Crnu Goru oslobode epiteta da je zemlja tranzita droga.

Katnić ne očekuje da će biti smijenjen

Milivoje Katnić vjeruje da ga novi Sudski savjet neće smijeniti jer on nije ispunio uslove za penziju. I da ako se to desi mimo zakona spreman je da traži pravdu I pred sudom u Strazburu.
Vjeruje da je pošteno radio svoj posao.
On ne zna zašto potpredsjednik Vlade Dritan Abazović insistira na njegovoj smjeni, ali je jasno zašto kriminualne grupe traže njegeovu ostavku i da su kriminalne grupe htjele da ih likvidiraju. On kaže da je to Abazovićevo insistiranje ravno nepristojnosti. Ponovio je da je bezbjedonosni sector podbacio oko svega što se događa u luci Bar.
Katnić je opet potencirao na priči da su kriminalne grupe htjele da izvrše attentat na njega.
Banane - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
REGION
Čiji je kokain pronađen u Logističkom centru kompanije „Voli“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala