EU i SAD: Priština da omogući glasanje Srbima na KiM

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Delegacija EU u Srbiji i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD pozdravile su danas u zajedničkom saopšstenju nacionalni referendum o ustavnim promenama koji se u Srbiji održava 16. januara, te pozvali Vladu u Prištinu da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa
”Verujemo da su ove reforme korak napred ka približavanju Srbije evropskim standardima i da će podržati proces pristupanja Srbije EU”, navodi se u saopštenju.
Diplomatski predstavnici EU i SAD u Srbiji u zajedničkom saopštenju ohrabruju sve građane Srbije da učestvuju na referendumu, kao i u drugim izbornim procesima.
Sa žaljenjem se konstuje da vlasti u Prištini nisu dozvolile Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikupi glasačke listiće birača koji žive na Kosovu.
”Pozivamo Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom”, navodi se u saopštenju.
U zaključku, se i Priština i Beograd pozivaju da se uzdrže od akcija i retorike koje povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU, a u cilju napretka ka sveobuhvatnom sporazumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala