- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da ili ne: Rusija od Zapada čeka što brži odgovor /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Rusija neće dozvoliti da se razgovori s Amerikom i NATO pretvore u duge i besmislene pregovore, očekuje vrlo brzo odgovore na svoje predloge, kaže povodom ovonedeljnih sastanaka predstavnika Moskve sa SAD i NATO glavna urednica srpskog Sputnjika Ljubinka Milinčić.
Rusija je iznela sasvim konkretne predloge na koja očekuje konkretne odgovore, a svi ostali koje su NATO i EU najavili, kako primećuje Milinčićeva, nemaju veze s predlozima Moskve.
Moskva je, podsetimo, u nacrtu sporazuma o bezbednosnim garancijama, objavljenom još polovinom decembra, predložila Sjedinjenim Državama i NATO, između ostalog, smanjenje infrastrukture Alijanse i vraćanje na granice iz 1997. godine, neširenje NATO, posebno ne na Ukrajinu i Gruziju, i neraspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u oblastima odakle mogu da gađaju drugu stranu.

Rusija pita: da ili ne

„Rusija nije postavila ultimatum niti rekla — morate reći da, ali morate odgovoriti, Zao predlozi koje najavljuje drug strana, u ovom trenutku nisu potrebni. Dakle, Rusija ima svoje predloge i moli da joj se odgovori – jedno ili drugo, zavisno od toga ona će se ponašati kako bude smatrala da treba…Rusija pita: hoćete li — tačka 1, 2, 3, 4, a odgovor je — da, ne, da, ne ili već kako“, objašnjava glavna urednica Sputnjika u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.
Po njenoj oceni, problem je što Amerika teško podnosi činjenicu da više nije glavni gospodar sveta a kad veliki gube moć udaraju kako i gde stignu, „kad se veliko drvo seče leti na sve strane“. Međutim, činjenica da su Amerika i NATO pristali na razgovore, dodaje ona, već govori da su toga postali svesni.
© POOL / Uđi u bazu fotografija„Pravi razgovor tek predstoji, iako još nije zakazan. Moraju da razgovaraju Putin i Bajden i na tom nivou ovo pitanje se mora rešavati“.
Bladimir Putin i Džo Bajden  - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
„Pravi razgovor tek predstoji, iako još nije zakazan. Moraju da razgovaraju Putin i Bajden i na tom nivou ovo pitanje se mora rešavati“.
S druge strane, napominje, ni Rusija nije očekivala da se ovim razgovorima, bilo s NATO, bilo u OEBS-u, nešto reši.
„Pravi razgovor tek predstoji, iako još nije zakazan. Moraju da razgovaraju Putin i Bajden i na tom nivou ovo pitanje se mora rešavati. Ovi razgovori su pokazali da nema mnogo međusobnog razumevanja dve strane ali da Amerika ipak razume šta se dešava a to je jako važno“, kaže Milinčićeva.

Znaju šta Moskva neće dozvoliti — i zato je ozbiljno shvataju

Na pitanje zašto je Alijansi toliko važno da se širi na istok, posebno na Ukrajinu, ona ističe da, gledano teoretski, svaka zemlja ima pravo da se druži s kim hoće, da se učlanjuje u saveze koji joj odgovaraju i nije problem da to radi i Ukrajina, ali ako taj savez podrazumeva da se preti susedu, ona taj sused neće to dozvoliti.
„Rusija neće dozvoliti da joj rakete dođu na granicu odakle mogu da dolete do Moskve za pet-deset minuta, i što je najvažnije u celoj priči, ona je to jasno stavila do znanja. Važno je i što svi znaju da ona može da ne dozvoli. Jer sve do sada kad je Rusija govorila — nemojte to da radite, oni su znali da, i ako to urade, Rusija ne može da odgovori. Sad može, to im je pokazala, oni to znaju i zato ovako ozbiljno shvataju. Za početak pokušavaju da razvuku razgovore i verovatno brzo prave rakete koje bi bile brže od ruskih, ali za to je potrebno vreme“, ističe Milinčićeva.
Sigurna je ipak da razgovori koji su tek počeli moraju da dovedu do rezultata.
„Možda ne onog koji je tražen ali je sasvim sigurno da ni Ukrajina ni Gruzija neće ući u NATO“, dodaje ona.
Objašnjavajući šta je imao u vidu zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško kada je rekao da će Rusija na obuzdavanje odgovoriti kontraobuzdavanjem, Ljubinka Milinčić ističe da ni jedno ni drugo ne podrazumeva direktno vojno mešanje već pre političke instrumente, ali da je ruski zvaničnik rekao i da će Moskva iskoristiti sva sredstva pa i vojna ako bude trebalo i dodao: „Ako ne razumeju, objasnićemo im“. Dakle, Rusija ima argumente i to je ključno.

Kočeći Severni tok 2 neće kazniti Rusiju nego sebe

Gošća emisije komentariše i zašto su američki i evropski zvaničnici u kontekstu razvoja situacije u Ukrajini opet pominjali gasovod Severni tok 2. Jasno je, kaže, jer je gas dosad dolazio preko Ukrajine ali njihov gasovod je dotrajao i to više nije moguće u dosadašnjem obimu. S druge strane, Severni tok 2 je neophodan i Nemačkoj i Zapadnoj Evropi.
Milinčićeva je stoga sigurna da će, ako njegovo puštanje u rad bude malo i odloženo, na kraju morati da ga koriste jer „razumna vlast neće dozvoliti da se Evropljani greju, kako je rečeno, grleći svoje kućne ljubimce“.
© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Severni tok 2 je neophodan i Nemačkoj i Zapadnoj Evropi.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Severni tok 2 je neophodan i Nemačkoj i Zapadnoj Evropi.
„Verujem da Severni tok 2 ima perspektivu a ovo je prosto bes i ljutnja kad ne možeš ništa da uradiš Rusiji. Na kraju krajeva, i oni su izračunali da će, bez obzira da li postoji Severni tok 2 ili ne, Rusija prodati svoj gas, Evropi li nekom drugom, kroz Severni tok 1, Balkanski tok, pa plus tečni gas jer i Rusija svoj gas utečnjava. Tako da oni Rusiju neće kazniti, a sebe hoće“, ocenjuje ona.

Sankcije su smešne

U istom svetlu Milinčićeva tumači i najave mogućih novih američkih sankcija Rusiji, kojima bi bio obuhvaćen čak i predsednik Vladimir Putin i ostali visoki zvaničnici ali i pogođene ruske finansijske institucije i doveden u pitanje SWIFT preko kog se vrše globalne finansijske transakcije.
Rusija, podseća naša sagovornica, godinama živi pod sankcijama a ruski ambasador u SAD je čak ne tako davno izdao knjigu na 70 stranica gde je pobrojao koje su sve restriktivne mere uvedene Moskvi od 2014. godine.
„Tih sankcija je toliko mnogo da je to smešno. Rezultat je nula. Rusija je uspela da razvije sve oblasti koje nije razvijala ranije i u mnogim postala izvoznik gde je pre toga uvozila. Kazniti Rusiju na taj način je besmislica. Mogli su da svojevremeno Jugoslaviju tako kažnjavaju pa i mi smo preživeli. A sa Rusijom je to mnogo teže“, konstatuje Milinčićeva uz opasku da sankcije mogu imati samo simbolično značenje što pokazuje i činjenica da je Putin i pored njih imao nebrojene sastanke s predsednicima niza država, uključujući američke.
Zato, zaključuje glavna urednica Sputnjika, te sankcije tako reći ne postoje jer se nijedan problem u svetu ne može rešiti bez Rusije što su pokazali Kazahstan, Jermenija, Sirija…
Što se ekonomije tiče, Rusija je sama sebi dovoljna, ne mogu je naterati da gladuje, a kad je u pitanju SWIFT šta god da urade, zaključuje ona, kazniće sami sebe jer se na taj način odvija sva trgovina sa Rusijom, a ona će se nastaviti — hteli oni to ili ne, novac uvek nađe put.
Savet Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Razgovori Rusija-NATO: Ko koga obuzdava, a ko kontraobuzdava i — šta to, zapravo, znači
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Rusija upozorava Zapad: Trenutak istine – skliznemo li u sukob, posledice mogu biti nepovratne
Zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine i zemalja NATO-a Tri mača 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
NATO uperio oružje ka istoku – neće spuštanje tenzija u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala