- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Vučić poručio zvaničnicima Australije: Prestanite sa iživljavanjem nad Novakom, umemo da odgovorimo!

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, poslao je poruku podrške Novaku Đokoviću i odgovorio je premijeru Australije Skotu Morisonu. Vučić je na zvaničnom Instagram nalogu oštro osudio odluku da se najboljem teniseru sveta drugi put u roku od nekoliko dana ukine viza.
Izjavu predsednika Srbije prenosimo u celosti:
„Poštovani građani Srbije suočeni smo sa mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz dela sveta, ali ono što nama kao narodu nikada nisu uspeli da oduzmu je naše srce, ponos i dostojanstvo. Ovo govorim zbog svega što se zbiva u Melburnu u Australiji i ne zato što me zanima dobijanje bilo kakvih političkih poena, jer nikada se nisam kitio tuđim perjem, ali napadi na Novaka Đokovića, državljanina Srbije, na Srbina, građanina ove zemlje, iz nama nepoznatih razloga, dostigli te razmere, da je nemoguće za mene a da se ne oglasim i da ne kažem samo šta mislim, već i šta je naš odgovor Australiji.
Verovatno ne bih ni reč rekao da se posle ponovljene odluke australijskih vlasti da se ukine viza Novaku Đokoviću, nije oglasio premijer Australije Skot Morison koji je rekao da je zadovoljan i da pozdravlja odluku ukidanja vize najboljem svetskom teniseru, Srbinu Novaku Đokoviću.
Začuđen sam pre svega zbog činjenice da prvo takve odluke donose izvršni organi vlasti, a posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti. Neretko nam drže pridike o tome šta je vladavima prava. Možete li da zamislite kako bi to izgledalo kada bi u Srbiji neki ministar mogao da poništi odluke sudija. Dakle, važećih pravosudnih organa. Time su nam samo pokazali kako izgleda nezavisno pravosuđe, ali možda pre svega nebitno pravosuđe, jer sva vlast je u rukama izvršnih organa. Ja bih stvari vratio na nešto još važnije. Ako ste hteli Novaku da zabranite da po 10. put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga niste vratili odmah, zašto mu niste rekli da nije moguće da uđe u vašu zemlju, zašto ga maltretirate i zašto se iživljavate, ne samo nad njim već i nad njegovom porodicom, već nad celom nacijom, slobodarskom i ponositom.
Je li to potrebno da biste dobili neke izbore, je li vam to potrebno da biste se dodvorili svojoj javnosti? E, pa pojavio se jedan predsednik iz jedne male zemlje koji to sme da kaže jednom velikom premijeru iz jedne velike zemlje. Znate zašto smem? Jer govorim istinu i zato što i vi znate da vam govorim istinu. Mi ćemo se boriti za Novaka Đokovića i to što ćete ga maltretirati dan, dva, pet, manje ili više, neće promeniti sud našeg naroda o narodu u Australiji kojeg izuzetno cenimo, ali ni o Novaku Đokoviću.
Vi možete pisati stotine i hiljade tekstova najgorih mogućih o njemu, ali on će ostati najbolji teniser svih vremena i uvek će biti u našim srcima. A vi koji mislite da maltretiranjem i iživljavanjem nešto postižete nikada nećete prići, ne Novaku Đokoviću, nego bilo kojem običnom čoveku i vašeg i našeg ponositog naroda.
Srbija će biti uz Novaka Đokovića i Srbija će umeti da vam odgovori mnogo lepše se ponašajući nego što se vi ponašali prema Novaku Đokoviću. Poštujući sve ono što znači adekvatno predstavljanje jedne zemlje. Živela Srbija! Novače, mi smo uz tebe!“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Podsećamo, u petak ujutru po srednjeevropskom vremenu ministar za imigracije Australije Aleks Hok ukinuo je vizu Novaku Đokoviću i srpski teniser ponovo se nalazi pred deportovanjem.
Novakovi advokati uložili su žalbu, a ceo slučaj prebačen je sa Federalnog okružnog suda na viši nivo – Federalni sud.
Opširnije o svemu pročitajte na linkovima ispod.
„Tipičan, lukav potez“ – žestoke reakcije na odluku Australije: „Ministar ćutao da bi omeo Novaka!“
Sudija je prebacio slučaj Federalnom sudu – poznato ko je čovek koji odlučuje o Đokovićevoj sudbini
Đoković će u pritvor, predmet je prebačen, a izjavu će dati na „tajnoj lokaciji“ /video/
„Niko da se ne oglašava“ – premijer Australije zabranio kolegama javne nastupe
„Dokument je apsolutno validan“: Član Kriznog štaba o testu Novaka Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala