- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava Zapad: Trenutak istine – skliznemo li u sukob, posledice mogu biti nepovratne

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i NATO stoje pred izborom – ili će krenuti putem realizacije principa o nedeljivosti bezbednosti koji predlaže Moskva, ili će skliznuti ka konfrontaciji po šablonu Hladnog rata, što bi moglo da izazove nepovratne posledice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ruski MIP je naglasio da je platformi OEBS-a državama učesnicama organizacije skrenuta pažnja na tezu da nema alternative stvaranju međunarodno-pravnog sistema bezbednosti na evroatlantskom prostoru zasnovanog na principima jednake i nedeljive bezbednosti.
Kako je precizirano, ti principi su zasnovani na odricanju od pokušaja postizanja vojne nadmoći, na obavezama koje podrazumevaju da sila neće biti upotrebljena niti da će biti pretnji njome, kao i da neće biti aktivnosti koje nanose štetu uzajamnoj bezbednosti.
„Posebno je istaknuto da evropska bezbednost direktno zavisi od stanja odnosa među zemljama koje snose posebnu odgovornost za mir i stabilnost na tom kontinentu. Reč je, pre svega, o Rusiji i SAD, kao silama koje poseduju nuklearno oružje“, navodi se u saopštenju.
S tim u vezi, ruski spoljnopolitički resor dodaje da je postizanje principijalne saglasnosti između njih o ključnim aspektima vojne bezbednosti u Evropi – odlučujuće.
„I ovde je nastupio trenutak istine – da li ćemo krenuti putem materijalizacije principa nedeljivosti bezbednosti, koji je na najvišem nivou zabeležen u dokumentima OEBS-a, ili ćemo skliznuti u konfrontaciju po šablonima 'Hladnog rata', novu trku u naoružanju, takmičenje pretnjama i kontra-pretnjama iz očigledne rizike po sve države-članice OEBS-a. Druga opcija može da ima nepovratne posledice“, saopštilo je Ministarstvo.
Takođe se navodi da bi OEBS potencijalno mogao da ima korisnu ulogu u podršci dogovora ukoliko budu postignuti između Rusije i Amerike, kao i Rusije i NATO-a.
Podsetimo, u Beču su ranije završene konsultacije na platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kao nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj i Rusije i NATO-a u Briselu 12. januara.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Specijalna sednica Stalnog saveta OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Bez adekvatnog odgovora: Moskva razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala