- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija može zabraniti upotrebu stranih satelita na svojoj teritoriji

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Rusija će do 1. marta razmotriti pitanje da li je neophodno da se na njenoj teritoriji koriste komunikacioni sateliti koji pripadaju drugim zemljama, piše list „Izvestija“ pozivajući se na materijale koji su pripremljeni za sednicu Državne komisije za radio frekvencije.
Na sednici, koja je zakazana za 31. januar, učestvovaće Ministarstvo za digitalni razvoj i komunikacije, Roskomnadzor, Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije i specijalna radna grupa. Dokumentacija, koja je spremna za komisiju, trenutno ima status projekta. Neimenovani zvaničnik, upoznat sa situacijom, potvrdio je da se trenutno razmatra pitanje o potrebi korišćenja stranih satelita u Rusiji.
Državna komisija za radiodifuziju odobrila je u julu 2017. godine korišćenje niza frekvencija kako bi se ruskim korisnicima obezbedio internet sa tehnologijom VSAT preko 32 strana satelita. Odluka je vremenski ograničena na pet godina. Pritom, kako se navodi u dokumentima komisije, čija sednica je zakazana za 31. januara, FSB je protiv produžetka ugovora.
Ministarstvo za digitalni razvoj i komunikacije Rusije nije želelo da komentariše ove navode.
Zabrana iznajmljivanja kapaciteta stranih satelita može izazvati značajne probleme samo provajderu satelitskog interneta Sensat, koji pruža usluge na Dalekom istoku pomoću satelita JCSat-48 i Horizons 3E, rekao je akcionar kompanije „Ka-Internet“ Sergej Pehterev. Prema njegovim rečima, neki sateliti koji su deo odluke Državne komisije za radio frekvencije od 2017. godine više nisu u orbiti, a na većini drugih satelita Rusija iznajmljuje pojedinačne kanale.
Pritom, probleme mogu imati operateri mobilnih mreža koji koriste strane satelite za priključivanje svojih baznih stanica, jer su jeftiniji i imaju potrebne kapacitete, rekao je izvor blizak rukovodstvu kompanije. Kako je sagovornik pojasnio, promena satelita će zahtevati zamenu opreme za prijem i slanje signala na baznim stanicama.
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Rusija poseduje satelite koji mogu da kontrolišu kretanje vojske u Evropi i SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala