- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počinje povlačenje: ODKB predaje strateške objekte vojsci i policiji Kazahstana

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaZastave na ceremoniji otvaranja zajedničkih protivterorističkih vojnih vežbi zajedničkih snaga za brzo reagovanje država-članica ODKB u Tadžikistanu
Zastave na ceremoniji otvaranja zajedničkih protivterorističkih vojnih vežbi zajedničkih snaga za brzo reagovanje država-članica ODKB u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Mirovnjaci ODKB počeli su da predaju strateške objekte koje su čuvali u Kazahstanu vojsci i policiji republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„U skladu sa planom koji su napravili komanda kolektivnih mirovnih snaga ODKB i ministarstvo odbrane republike Kazahstan počela je predaja objekata od društvenog značaja, koje čuvaju mirovnjaci, organima za sprovođenje zakona zemlje“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, u toku je priprema vojne tehnike i opreme za utovar u avione Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i njihovo vraćanje u svoje baze.
Povratak snaga ODKB u svoje države će biti organizovan u saradnji sa kazahstanskom stranom.
Obraćajući se postrojenom kontingentu ODKB u Alma Ati, komandant mirovne misije u Kazahstanu general-pukovnik Andrej Serdjukov saopštio je da je grupa uspela brzo da osigura bezbednost građana i da garantuje rad strateških objekata u toj republici. Po njegovim rečima, mirovna operacija u Kazahstanu je uspešno završena, svi postavljeni zadaci su realizovani.
General i sekretar ODKB Stanislav Zas saopštio je tom prilikom da je u mirovnoj misiji u Kazahstanu učestvovalo više od 2.000 vojnika i oko 250 jedinica vojne tehnike.
Da se situacija u Kazahstanu stabilizuje pokazuje i to što je u Nur Sultanu i u još 13 regiona republike ukinut crveni nivo terorističke pretnje.
Juče je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev saopštio da će mirovni kontingent ODKB početi da se povlači iz zemlje 13. januara.
Šta se krije iza iznenadne provale nasilja u Kazahstanu, zašto su se protesti zbog poskupljenja gasa pretvorili u oružanu pobunu i da li su trupe ODKB-a otklonile opasnost od „obojene revolucije“ u ovoj zemlji saznajte u emisiji „Novi Sputnjik poredak“.
Vojna vežba Neuništivo bratstvo - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
SVET
Kratka i uspešna misija: Kontingent ODKB počinje povlačenje iz Kazahstana 13. januara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala