- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milačić: Ako Bokan ne bude procesuiran, sumnja u selektivnost bezbjedonosnog sektora i Tužilaštva

© Foto : Sputnjiku ustupila Prava Crna GoraMarko Milačić, predsednik Prave Crne Gore
Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore izrazio je zabrinutost da se uvoz banana u Crnoj Gori sistemski zloupotrebljava u poslovima organizovanog kriminala i uvoza kokaina.
Prema njegovim riječima, Prava Crna Gora je posebno zabrinuta zbog činjenice da poslednja zapljena pronađena kod „Volija“ od strane bezbjednosnog sektora i tužilaštva nije propraćena na isti način kao zapljena kod firme „San Francisko“, te da su u poslednjoj zapljeni riziku bili izloženi i obični građani, a naročito zbog činjenice da nakon jučerašnjih događaja još uvijek niko nije uhapšen.
„Zbog svega toga stiče se utisak da se u borbi za prevlast na ovom tržištu zloupotrebljavaju neke bezbjedonosne strukture Crne Gore“, navodi se u saopštenju.
Milačić je još jednom pozvao nadležne državne organe na najodlučniju i najhitniju akciju u smjeru procesuiranja povodom jučerašnje zapljene, po identičnom modelu kao i u slučaju kompanije „San Francisko“ u vlasništvu uhapšenog Budimira Krstovića.
„Ukoliko se ovo najhitnije ne desi, tj. ne procesuira vlasnik kompanije ‘Voli‘, gospodin Dragan Bokan, kao najodgovorniji, kao i svi odgovorni iz menadžmenta ‘Volija‘, otvoriće se ozbiljne sumnje da osim tužilaštva, djelovi bezbjednosnog sektora selektivno primjenjuju zakone i pravdu, a u kontekstu kokaina ovo ima nesagledive i opasne posledice po bezbjednost građana, vladavinu prava i međunarodni ugled Crne Gore”, ocijenio je Milačić.
U saopštenju se navodi da, prema zvaničnim podacima crnogorskih institucija o uvozu banana, koje posjeduje Prava Crna Gora, kompanija „Voli“ je u prethodnih pet godina uvećala uvoz banana za 450 odsto.
Kako navode iz te stranke, kompanija „Voli“, kada je uvoz banana u pitanju, očigledno ne posluje po tržišnim principima, već postoje snažne indicije da je riječ o nekim sasvim drugim sakrivenim poslovima.
„Kada je Voli započeo uvoz 2017. godine njegovo učešće u ukupnom uvozu banana te godine je bilo 11,6 odsto. Naredne, 2018. godine, raste na 32,26%, zatim 2019. godine na 39,3 odsto, 2020. godine na 51,4 odsto, da bi 2021. godine poraslo na 69 odsto učešća u ukupnom uvozu”, dodaje se u saopštenju.
Prema statističkim podacima evropski prosjek potrošnje banana iznosi 9 kg po glavi stanovnika godišnje, a u Crnoj Gori oko nevjerovatnih 20 kg po glavi stanovnika.
„Važan je i podatak da je do pojave ‘Volija‘ kao glavnog uvoznika, primat u uvozu banana držala firma ‘San Francisko‘ kod koje je pronađeno 1,4 tone kokaina prošle godine. Ta firma je prije ulaska ‘Volija‘ u posao uvoza banana, u 2015. i 2016. godini držala 50% ukupnog uvoza, zatim ulaskom ‘Volija“ 2017. godine pala na 39,5 odsto, da bi nastavila rapidno da pada sve do 12,8% u 2021. godini učešća u cjelokupnom crnogorskom uvozu“, zaključuje se u saopštenju.
Banane - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
REGION
Čiji je kokain pronađen u Logističkom centru kompanije „Voli“
Policija - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
REGION
Crna Gora: U magacinu „Volija“ policija pronašla oko 400 kilograma kokaina /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala