- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: SAD i NATO su obećali da će staviti na papir odgovor o bezbednosnim garancijama

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-SAD u Ženevi
Samit Rusija-SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i generalni sekretar NATO-a obećali su da će dati pisani odgovor na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Amerikanci su nam obećali da će se potruditi, ali mi smo rekli da moraju mnogo da se potrude i da sledeće sedmice iznesu svoje predloge. Generalni sekretar NATO-a (Jens) Stoltenberg je u ime NATO-a takođe ponudio da stavi na papir svoju reakciju. Mislim da će i ona stići za oko nedelju dana, nakon čega ćemo zajedno sa ministrom odbrane podneti izveštaj predsedniku“, rekao je Lavrov u intervjuu na „Prvom kanalu“.

On je istakao da su pregovori u Ženevi i Briselu, gde su održane konsultacije Rusije i SAD i sednica Saveta Rusija-NATO, bili poslovni.
„Što se tiče pregovora oni odražavaju ozbiljnu konfrontaciju na svetskoj sceni, pokušaj Zapada da učvrsti svoju dominaciju, ... To se u potpunosti manifestovalo tokom pregovora, iako mogu da potvrdim da su pregovori bili poslovni. Prilično oštar, stav Zapada, ponegde arogantan, beskompromisan, ipak je mirno izlagan, u poslovnom duhu“, precizirao je šef ruske diplomatije, dodajući da je ruska strana podjednako čvrsto predočila svoj stav.
„Na našoj strani su bili argumenti koje Zapad nema, a ticali su se principa nedeljivosti bezbednosti... Uporno smo ih vraćali na sporazume koji su izrađeni u okviru čitave evroatlantske zajednice“, rekao je Lavrov.
Moskva smatra da su trenutno prioritet pregovori o bezbednosnim garancijama sa Vašingtonom, dodao je Lavrov.

Zapad je u prošlosti garantovao neširenje NATO-a

Kako je istakao, jedan od konkretnih rezultata pregovora sa SAD i NATO-om je njihova spremnost da razgovaraju o novom režimu za rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi.
„Ako bude razmatran odvojeno od glavnog zahteva – neširenja NATO-a na Istok – teško da će imati veliki značaj“, konstatovao je šef ruske diplomatije, istakavši da NATO i SAD odbacuju pravo Rusije da insistira na neširenju NATO-a.
„NATO trenutno pokazuje potpunu nesposobnost da se dogovara“, ocenio je Lavrov.
Lavrov je podsetio da je Zapad u prošlosti obećao sovjetskom rukovodstvu da se vojni blok neće širiti na Istok.

„Džim Bejker (američki državni sekretar od 1989. do 1992. godine) u februaru i maju 1990. je govorio još Mihailu Gorbačovu da vojna infrastruktura ni inč neće napredovati istočno od Odre... Kasnije je Džon Mejdžer (premijer Velike Britanije od 1990. do 1997.) razgovarao sa Dmitrijem Jazovom, tadašnjim ministrom odbrane SSSR, i na direktno pitanje Jazova treba li da se plašimo pozitivne reakcije na tadašnje zahteve Poljske, Mađarske da se pridruže NATO-u, Mejdžor je uveravao da ne postoje nikakvi planovi u vezi toga“, saopštio je Lavrov.

U Briselu je 12.januara održan sastanak Saveta Rusija-NATO, dok su rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama održani 9-10. januara u Ženevi.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Pregovori Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
„Od pregovora nema ništa“: Poljaci otkrivaju „đavolski plan“ SAD i NATO-a protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala