- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Predlog zakona o novim američkim sankcijama Rusiji ─ posledica nervnog sloma

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Predlog zakona američkih senatora o novim sankcijama Rusiji u slučaju „napada na Ukrajinu“ predstavlja posledicu nervnog sloma, smatra ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Mislim da je to neki nervni slom. U beskrajnom potvrđivanju sopstvene veličine, ljudi su došli do neke psihološke granice koju je veoma teško objasniti“, rekao je ministar za „Prvi kanal“.
„Sa zapanjenošću čitam sve te inicijative, navodno odrasli, ozbiljni političari, koji nisu od juče u Kongresu. I takvi koraci, uopšte im ne idu na čast... Tamo čak postoje predlozi da se sankcije uvode bez obzira da li doći će do takozvanog napada na Ukrajinu ili ne, jednostavno zato što ne povlačimo trupe sa svoje teritorije“, rekao je Lavrov.
Istovremeno, prema rečima ministra, američka delegacija u Ženevi je, odgovarajući na pitanja Rusije, izjavila da oni svoje oružane snage i tehniku u Evropi neće premeštati nigde sa ruskih granica.
„To čak i ne zahteva nikakve komentare. To je nadmenost najvišeg stepena“, dodao je on.
Ministar je istakao da će Rusija reagovati na nove američke sankcije na osnovu konkretne situacije koja će nastati usled dejstava Vašingtona i njegovih zapadnih saveznika.
On je objasnio da je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom poslednjeg telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom rekao da ukoliko Sjedinjene Američke Države krenu ovim putem, uništiće naše odnose.
„Kako će to izgledati? Ne želimo nikoga da plašimo, odluku ćemo doneti na osnovu konkretne situacije koja će se razviti usled određenih postupaka SAD i njihovih zapadnih saveznika“, dodao je Lavrov.
Štaviše, Lavrov je naglasio da su pretnje Vašingtona da će uvesti sankcije Moskvi arogantne i apsurdne.
„(Pretnje sankcijama od SAD) su toliko arogantne i apsurdne, po mom mišljenju, to je svakome jasno. Upravo ovakve apsurdne odluke Kongres je donosio više puta i ja ništa ne isključujem“, rekao je ruski ministar.
Šef ruske diplomatije istakao je da Rusija nikada neće koristiti metode sankcionog pritiska na svetskoj sceni, kao što to čine SAD.
„Nikada se nećemo ponašati onako kako to rade Sjedinjene Američke Države, za koje su u proteklih, verovatno, skoro 10 godina, sankcije postale glavni instrument spoljne politike, kultura diplomatije je praktično izgubljena, kultura kompromisa takođe. Mi smo dali svoje predloge (o bezbednosnim garancijama), jer želimo da sve vratimo na pregovaračke metode rešavanja problema“, objasnio je Lavrov.
Ranije je grupa kongresmena-demokrata na čelu sa Robertom Menendezom unela predlog zakona o ograničenjima protiv Rusije u slučaju eskalacije tenzija oko Ukrajine. Predlog predviđa uvođenje sankcija predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, premijeru, ministru spoljnih poslova, ministru odbrane, načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije i drugim predstavnicima vojske. Osim toga, restriktivne mere mogle bi uticati i na gasovod „Severni tok 2“.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Kremlj upozorava: Sankcije protiv predsednika su mera bez presedana ravna prekidu odnosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala