- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nesposobnost da reši situaciju oko Kosova pokazuje nemoć Evropske unije

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Nesposobnost Brisela da pomogne u rešavanju situacije na Kosovu pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu na „Prvom kanalu“.
Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju zajednice srpskih opština na Kosovu koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.

„Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rešenja u veoma teškoj situaciji sa Kosovom, a prištinske vlasti su na Kosovu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije“, konstatovao je Lavrov.

Zajednica srpskih opština na Kosovu predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj meri podsećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar.

„U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze“, zaključio je Lavrov.

Albanka - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SRBIJA
Albanija u Njujorku nemoćna: Svaki potez protiv Srbije može da blokira Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala