- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Hladan odgovor 2022“: NATO najavio najveće ovogodišnje vežbe u Norveškoj

© AP Photo / Mindaugas KulbisNATO vežbe u Istočnoj Evropi
NATO vežbe u Istočnoj Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Operativna komanda Oružanih snaga Norveške obavestila je komandu Severne flote Rusije o pojedinostima velikih multinacionalnih vojnih vežbi „Hladan odgovor 2022“ (Cold Response–2022) koje će biti održane u martu i aprilu, saopštila je pres-služba Severne flote. Radi se o najvećim vežbama NATO-a ove godine.
Kako je saopštila norveška strana, vežbe će se održavati u nekoliko faza od kojih će pojedine biti izvedene na Norveškom moru, kao i na teritoriji severnog i centralnog dela Norveške.
U manevrima će učestvovati delovi nacionalnih Oružanih snaga Norveške, oko 28 država-članica NATO-a i zemalja-partnera bloka sa ukupnim brojem od otprilike 40.000 ljudi.
Norveško Ministarstvo odbrane ističe da je reč o najvećim vojnim vežbama u novijoj istoriji zemlje i najvećim vežbama NATO-a planiranim za ovu godinu.
Vojni resor poziva sve članove OEBS-a da „prate vežbe i pozdravlja učešće ruskih posmatrača“.
U saopštenju Severne flote se precizira da je komandant Operativne komande norveških Oružanih snaga general-potpukovni Ingve Odlo izvestio je komandanta Severne flote admirala Aleksandra Moisejeva o preliminarnim planovima predstojećih vežbi na kojima će, osim norveške vojske, učestvovati i brojne druge zemlje-učesnice NATO-a.
Odlo je naveo da se Oružane snage Norveške strogo pridržavaju Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti usvojenog na forumu OEBS-a 2011. godine, kao i da se zalažu za transparentnost vojnih vežbi. Moisejev je, sa svoje strane, zahvalio na pruženim informacijama i poželeo kolegama da bezbedno održe manevre.
Vojne vežbe NATO-a u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
RUSIJA
Norveška želi da se NATO drži podalje od ruskih granica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala