- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska unija produžila sankcije Rusiji na još pola godine

© ARIS OIKONOMOUZastava Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastava Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Evropska unije je zvanično produžila ekonomske sankcije Rusiji do 31. jula 2022. godine, navodi se u saopštenju EU.
„Savet EU je danas doneo odluku da produži restriktivne mere koje su trenutno na snazi prema određenim sektorima ruske privrede na šest meseci – do 31. jula 2022. godine“, navodi se u dokumentu.
Lideri Evropske unije su se tokom decembarskog samita u Briselu jednoglasno dogovorili da produže ove ekonomske sankcije Rusiji. Evropski lideri tada su takođe pozvali Rusiju da „počne da realizuje Minske sporazume“.
Ekonomske sankcije Evropske unije, koje su na snazi više od sedam godina, usmerene su na finansijski, energetski i odbrambeni sektor u Rusiji. Konkretno, jednom broju ruskih banaka i kompanija ograničen je pristup primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU, uvedena je zabrana uvoza i izvoza oružja i robe dvostruke namene. Osim toga, Evropska unija je ograničila ruskoj strani pristup brojnim tehnologijama i uslugama za proizvodnju i istraživanje nafte.
Evropska unija je ove sankcije prvobitno uvela 31. jula 2014. na period od godinu dana. U martu 2015. godine trajanje sankcija je bilo povezano sa „punom implementacijom Minskih sporazuma“. Od tada su ograničenja produžavana svakih šest meseci. Pre odluke o produženju sankcija, zemlje EU ocenjuju primenu Minskih sporazuma.
Zbog uvedenih sankcija Moskva je preduzela recipročne mere, povela politiku zamene uvoza i više puta je izjavljivala da je razgovor sa njom jezikom sankcija kontraproduktivan. Rusija je takođe više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini niti predmet Minskih sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala