Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU pozvala Prištinu da omogući glasanje na referendumu

© Čedomir PetarčićIzbori na KiM
Izbori na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vlasti u Prištini da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.
„Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja“ za referendum, rekao je Stano i pozvao privremene prištinske vlasti da primene „postojeću praksu glasanja u organizaciji OEBS-a“, prenosi Tanjug.
Stano je naveo da je šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem.
„Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogućnost da da da svoj glas kroz proces ''skupljačkih kutija'', koji organizuje OEBS“, naveo je Stano.
Portparol Unije je istakao da „građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima“.
Stano je naglasio da svi građani, uključujući i Srbe na KiM, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.
Portparol EU podseća da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem „skupljanja glasačih listića”, koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.
Stano je uputio poziv stranama da nađu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogućilo glasačima koji žive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome „razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU”.
Glasanje - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
SRBIJA
Dimitrijević: RIK spreman za referendum na KiM, čeka obaveštenje u vezi sa bezbednosnim uslovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala