- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanska obaveštajna služba upozorila: Strani agent je u parlamentu

© AP Photo / Thanassis StavrakisPogled na zgradu parlamenta u Londonu
Pogled na zgradu parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Britanska obaveštajna služba tvrdi da je agent kineske vlade stupio u kontakt sa članom parlamenta sa ciljem mešanja u politiku Britanije. MI5 je na to upozorio predsednika parlamenta, a obavešteni su i svi poslanici.
To pitanje je pred Donjim domom britanskog parlamenta pokrenuo konzervativni poslanik Ijan Dankan Smit koji je se pozvao na pismo predsednika parlamenta Lindzija Hojla.
U pismu se navodi da je MI5 kontaktirao Hojla i upozorio ga na ženu po imenu Kristin Li za koju se tvrdi da je delovala u ime kineske Komunističke partije.
Pretpostavlja se da je Li bila deo parlamentarne grupe Kinezi u Britaniji, koja je sada rasformirana. Ta grupa je navodila da im je cilj da „unaprede integraciju britanskih Kineza u društvo Britanije, kao i njihovo predstavljanje i učestvovanje u britanskom demokratskom procesu“.
Dankan Smit je zatražio reviziju procedura koja se tiču odobravanja akreditacija za ljude koji žele da rade u Donjem domu parlamentu, kao i da se objavi da li je Li imala pristup podacima koji bi mogli da ugroze ljude u Britaniji, posebno one koji su, kako je kazao, pobegli iz Kine.
„Obraćam se kao član parlamenta koji je sankcionisan od strane kineske vlade da je ovo pitanje koje budi ozbiljnu zabrinutost“, dodao je Dankan Smit, koji je kritikovao odnos Kine prema Ujgurima.
Inače, upozorenje britanske obaveštajne službe objavio je konzervativni portal „Guido Fawkes“ koji tvrdi da je Li „obezbeđivala finansijske donacije parlamentarcima u ime stranih državljana iz Hongkonga i Kine“, preneo je RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala