- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Bezizlazan položaj“: U Britaniji objašnjavaju kako je Nemačka postala zavisna od Rusije

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Rusije i Nemačke
Zastave Rusije i Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Nepromišljena politika rukovodstva Nemačke dovela je zemlju u bezizlazan položaj po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini i odnosa sa Rusijom, piše britanski nedeljnik „Spektejtor“.
Prema rečima istoričarke Katje Hojer, iako Nemačka deklarativno podržava Kijev, Berlin je primoran da se konsultuje sa Moskvom o bezbednosnim pitanjima.

„U poslednje dve decenije Nemačka je dozvolila sebi da sklizne u poziciju iz koje ne može da deluje u Istočnoj Evropi, a da se prvo ne posavetuje sa Rusijom“, smatra Hojerova.

Ona je podsetila da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel zabranila da se Ukrajini isporučuje oružje NATO-a. Istoričarka sumnja da će nova Vlada Nemačke na čelu sa socijaldemokratom Olafom Šolcem revidirati tu odluku. Ona podseća da je poslednji nemački kancelar iz Socijaldemokratske partije Nemačke Gerhard Šreder bio uporni pristalica saradnje Nemačke i Rusije, ali trenutno se ne zna da li će Šolc krenuti stopama svog prethodnika.
Hojerova navodi da čak i stranka „Zeleni“ koja ulazi u novu Vladu i koja je agresivno raspoložena prema Rusiji neće moći da promeni situaciju, jer im pacifističke tradicije političkog ujedinjenja neće dozvoliti da odobre prodaju oružja Ukrajini. Pored toga, glavni prioritet stranke ostaje zaštita životne sredine, a usled odustajanja od nuklearnih elektrana i uglja Nemačka će još više zavisiti od isporuka ruskog gasa.
„Energetska politika Nemačke odavno je dovela zemlju u zavisnost od Rusije, a 'Zeleni' nemaju ni nameru ni sredstva da je promene“, precizira istoričarka.
Takođe podseća da, prema rezultatima anketa, skoro dve trećine stanovništva podržava zbližavanje Evropske unije sa Rusijom.

„Zbog svoje energetske politike i oprezne diplomatske pozicije Nemačka je dovela sebe u bezizlazan položaj. Želi da bude snažan partner Zapada u sferi bezbednosti, dok je istovremeno uprla pogled u Istok u potrazi mogućnosti za trgovinom i profitom. Želi da bude nenuklearna država i da odustane od uglja, ali pritom želi da sačuva stabilno snabdevanje energijom bez bilo kakvih obaveza. Želi da zaštiti istočne granice Evrope, ali ne može to da učini bez ugrožavanja sopstvenih interesa“, objašnjava Hojerova.

Ona zaključuje da će Šolcu „trebati mnogo hrabrosti“ da se izbori sa posledicama „grešaka Merkelove“ i starim problemima sa kojima se Nemačka ponovo suočava.
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Nemačka ministarka: Ne dozvoliti da Centralna Azija postane zavisna od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala