- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća protiv sankcija „Severnom toku 2“, američki Senat odbacio predlog zakona

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKopneni deo gasovoda "Severni tok 2"
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Američka administracija se protivi nacrtu zakona o sankcijama protiv „Severnog toka 2“ koji je predložio republikanski senator Ted Kruz, saopštila je Bela kuća uoči glasanja u Senatu.
„Administracija se snažno protivi nacrtu zakona koji obavezuje na uvođenje sankcija protiv onih koji su odgovorni za radove na 'Severnom toku 2'“, navodi se u saopštenju Bele kuće.
S tim u vezi, napominje se da administracija ne veruje da će nacrt zakona pomoći Ukrajini, ali da će pritom „potkopati jedinstvo evropskih saveznika“.

Američki Senat odbacio sankcije protiv „Severnog toka 2“

Istovremeno, saopšteno je da je američki Senat odbacio predlog zakona o novim sankcijama protiv gasovoda.
Inicijativa republikanskog senatora nije dobila potrebnih 60 glasova za usvajanje.
Šef Međunarodnog komiteta Senata SAD Robert Menendez pozvao je kolege da glasaju protiv zakona o hitnom pooštravanju američkih sankcija gasovodu „Severni tok 2“, tvrdeći da bi takav potez oslabio jedinstvo zapadnih saveznika i lišio ih važne poluge uticaja na rusku politiku.
„Uvođenje sankcija protiv tog gasovoda bi sada, u ovom kritičkom trenutku, imalo suprotan efekat obuzdavanju ruskog predsednika Vladimira Putina. To može čak i da postane izgovor koji Putin traži. Sada znamo da Putin želi da 'Severni tok 2' bude pušten u rad“, rekao je Menendes uoči glasanja.
On je dodao da je nova nemačka vlada pauzirala sertifikaciju projekta i da ga meseci dele od puštanja u rad.
„Nije trenutak da se tako moćna poluga uticaja skloni sa stola“, ocenio je.
Takođe je upozorio da bi se sankcije koje je tražio Kruz odrazile na nemačke kompanije i građane, izazivajući tenzije među transatlantskim saveznicima. Sam Menendes je juče predstavio nacrt sankcija bez presedana protiv ključnih sektora ruske privrede, najviših zvaničnika države, kao i „Severnog toka 2“ u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Autor nacrta: Ukrajini nema spasa bez američkih sankcija gasovodu

Istovremeno, autor nacrta zakona Ted Kruz ocenio je da je Ukrajinu moguće spasiti samo uvođenjem američkih sankcija protiv „Severnog toka 2“.
„Za nekoliko dana, nedelja, u narednim mesecima ćemo možda videti ruske tenkove na ulicama Kijeva“, istakao je Kruz u obraćanju pred Senatom, dodajući da će to biti posledice odbacivanja ovog nacrta zakona.
Po njegovim rečima, Putin „želi da obnovi SSSR“, a istovremeno rusko rukovodstvo želi da Ukrajinu „zbriše sa lica zemlje“.
Od nacrta zakona „zavisi postojanje Ukrajine“, smatra senator.
On je naglasio da će pasivnost Bajdenove administracije obezbediti puštanje gasovoda u rad.
„Da je republikanac predsednik, sve demokrate bi podržale projekat“, istakao je Kruz, optužujući protivnike da privrženost stranci stavljaju ispred nacionalnih interesa.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
Američki senator: Sankcije protiv „Severnog toka 2“ - udarac u stomak ključnom savezniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala