- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Željka Cvijanović: Protestne note Turkovićeve su licemerje

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je licemerno to što je ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila protestne note Rusiji, Kini i Srbiji, zbog prisustva njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske.
Cvijanovićeva je u intervjuu Srni rekla da je to licemerno, jer Turkovićeva i njene stranačke kolege već godinama rade sve što mogu da se odnosi sa tim zemljama pokvare, i ne rade to samo za svoj račun.
Turkovićeva, istakla je, ne poštuje Ustav i činjenicu da ministar ne kreira spoljnopolitičke stavove, već to radi Predsedništvo Bosne i Hercegovine, a ministar ih samo provodi i ovo njeno pisanije nije jedini primer.
Cvijanovićeva je ocenila da je Turkovićeva kao eksponent jedne politike živi dokaz razloga za neuspeh Bosne i Hercegovine.
"Svi oni znaju da za suživot treba mnogo, mnogo više nego što su oni kadri pokazati i činiti. Zato i smatram da je u njihovim rukama sudbina BiH, a silom se ne može ništa napraviti. Koliko znam, pripadnici Oružanih snaga BiH nisu bili na dužnosti, i pretpostavljam da su kao građani Republike Srpske sami odlučili kojoj manifestaciji da prisustvuju, a kojoj ne", poručila je Cvijanovićeva.
Komentarišući jučerašnje okupljanje Bošnjaka u Briselu, Cvijanovićeva je rekla da su ti skupovi, kao i galama iz Sarajeva u funkciji privlačenja međunarodne pažnje, te da je to oprobani recept.
Cvijanovićeva je poručila da u Bosni i Hercegovini ima mesta za sve i to jeste dobra poruka, te da Srpska čeka da to bude pokazano u praksi.
"Jedino što smo do sada čuli ili videli od političkog Sarajeva je mržnja, prizivanje sankcija što iz OHR-a, što iz stranih zemalja, huškanje pravosuđa da se politički obračunava sa institucijama i političarima iz Republike Srpske, svojatanje BiH, privatizaciju njenih zajedničkih funkcija, kao i tešku nacionalističku radikalnu retoriku njihovih predstavnika", ukazala je Cvijanovićeva, preneo je Tanjug.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
REGION
Note samozvane kraljice diplomatije ne dobacuju dalje od portira: Reakcije iz RS na potez Turkovićeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala