- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija spremna za dalji rad sa Amerikom o bezbednosnim pitanjima

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Rusija je na pregovorima sa SAD o bezbednosnim garancijama pokazala da je spremna da i dalje radi na njima i vodi konstruktivan dijalog, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u emisiji „Solovjov lajv“.

„Polazimo od toga, i po mom mišljenju, to je očigledno, da su kompleksna pitanja o bezbednosnim garancijama veoma teška pitanja, koja izazivaju nesuglasice. Ipak, ona imaju šansu i moraju imati šansu da se o njima govori u profesionalnom, konstruktivnom i poslovnom razgovoru. Smatram da smo demonstrirali i pokazali takav duh. Spremni smo za dalju saradnju“, rekla je Zaharova komentarišući zaključke rusko-američkih pregovora u Ženevi o bezbednosnim garancijama.

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u ovom pravcu saradnje „nema drame“. Rusija je učestvovala na pregovorima u Ženevi oslanjajući se na pozicije koje je ranije objavila. Ona je navela da sada slede pregovori o bezbednosnim garancijama na sastanku Saveta Rusija-NATO u Briselu i na Stalnom savetu OEBS u Beču.
„Analiza će biti napravljena na osnovu svih pregovora i zaključaka koji će se formirati tokom razgovora“, rezimirala je ona.
Zaharova je navela da izjave portparolke Bele kuće Džen Psaki, da će Rusija širiti dezinformacije o pregovorima u Ženevi, izazivaju veliko žaljenje.

„To o čemu govorite više nas ne iznenađuje, već izaziva veliko žaljenje. Ipak ste vi veliki narod, velika zemlja. Kada se prepušta vlast ljudima koji baš ne vladaju materijom i ne osećaju odgovornost za svoje izjave, onda to izaziva veliko žaljenje“, navela je Zaharova.

Podsetimo, 10. januar u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
RUSIJA
Zaharova uoči pregovora Rusija-SAD: Gde vam je nestao optimizam, probajte da se oraspoložite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala