- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova odgovara na optužbe: Jasno je zašto je Zapad ogorčen delovanjem ODKB u Kazahstanu

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici
Ruski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se Rusija uvek zalaže za mir, te da su nepromišljene i lažne tvrdnje da je navodno postala „zemlja agresor“ uvođenjem mirovnog kontingenta ODKB u Kazahstan.
„Jesmo li mi nekad nekoga napadali, nekome nečim pretili? Uvek se zalažemo samo za mir, predlažemo pregovore, dajemo konstruktivne predloge, protivimo se militarizaciji, stalno pomažemo svima u svetu da izađu iz nastalih kritičnih situacija i za to postoji ogroman broj primera. I uz sve to iznosi se ta nepromišljena, nemilosrdna i lažna tvrdnja da smo mi zemlja agresor ( u vezi situacije sa Kazahstanom)“, prokomentarisala je Zaharova u emisiji „Solovjov lajv“ na Jutjubu.
Kako je dodala, legitimno i profesionalno delovanje snaga ODKB u Kazahstanu izaziva razdraženost na Zapadu.
„Ja to itekako razumem, jer sve operacije zapadnog sveta koje su sprovođene dovodile su do suprotnog, do neuspeha. Ja itekako razumem gnev i mržnju ljudi koji sada na Zapadu kritikuju ili izražavaju zbunjenost u vezi sa akcijama ODKB, molbom Kazahstana ( da ODKB pomogne), s obzirom na to šta su uradili sa Avganistanom“, ocenila je Zaharova.
Prema njenim rečima, na Zapadu i dalje nazivaju Rusiju „zemljom agresorom“ uprkos tome što je zajedničkim naporima ODKB zaustavljeno krvoproliće u Kazahstanu.

„Hoćete da se sad na Zapadu raduju što su države koje nisu deo njihovih blokova delovale složno, jasno, u zakonskim okvirima? Naravno da to neće raditi, nego će na sve načine to predstavljati kao nelegalnu priču, nezakonitu, da je Rusija ponovo agresor. To je bila operacija koja je dovela do stabilizacije situacije u Kazahstanu, u ovom slučaju – do prekida krvoprolića koje je nažalost dovelo do ogromnog broja žrtava“, poručila je portparolka.

Takođe je ocenila da su oni koji optužuju ODKB za nezakonito delovanje nekompetentni, podsećajući da je prvobitnim sporazumom predviđena mogućnost pružanja vojne pomoći članicama organizacije.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena goriva. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene gasa, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan u pomoć ODKB.
Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti.
ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.
Ruski deo mirovnog kontingenta poslat u Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
SVET
Misija završena: ODKB povlači snage iz Kazahstana, imenovan novi premijer
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala