- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Veća cijena hljeba u Crnoj Gori – najava novih poskupljenja?

© Foto : pixabayLepinjice
Lepinjice - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Vekna hljeba od juče u Crnoj Gori košta 65 centi, to je povećanje od 30 odsto u odnosu na prethodnu cijenu kada je koštala pola evra. Poskupljenje hljeba je očekivano, ali ako nakon toga bude i poskupljenja i drugih namirnica, najvažnije je da ne skoči cena struje, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun.
Odluka Vlade o zamrzavanju cijene ove vrste hljeba iz jula 2021. godine istekla je 31. decembra prošle godine, a Vlada je nije produžila.
Grupacija pekara je ranije pozdravila Odluku Vlade Crne Gore da ne produži važenje Uredbe o limitiranju cijene osnovne vrste hljeba, za koju smatraju da je nanijela značajne gubitke toj proizvodnji u poslednja tri mjeseca 2021. godine.

Poskupljenje hljeba očekivano

Predrag Drecun kaže za Sputnjik da je ovo poskupljenje očekivano jer svi robni imputi koji formiraju cijenu hljeba nijesu pod kontrolom Vlade Crne Gore.

„U ovom konkretnom slučaju valja napomenuti da je osnovna sirovina za proizvodnju hljeba pšenica i da Crna Gora uvozi 95 odsto potrebne pšenice, proizvede svega 2,5 do tri hiljade tona godišnje, a potrebe Crne Gore su od 90 do 100 hiljada tona godišnje. U toj situaciji ne možete kritikovati Vladu zašto je došlo do poskupljenja nekih berzanskih roba, jer na to nema uticaja”, kaže Drecun.

On ističe da Vlada može, kao što je bio slučaj od jula do decembra pošle godine, donijeti odluku da pekari ne smiju podići cijene hljeba, ali da ona mora onda da subvencioniše tu proizvodnju ili da pekari zatvore svoje pekare.
„Na kratak rok to bi možda bilo rješenje, ali na dugi rok sigurno da nije, na dugi rok je rješenje jačanje poljoprivrede i proizvodnje pšenice… Vlada može intervenisati u dijelu uvoznih roba na koje su visoke carine i dažbine, ali to onda dovodi do disbalansa planiranih prihoda i stvara nove probleme. Opet se dolazi do toga da je rak rana crnogorske ekonomije uvozno- izvozni disbalans, Crna Gora pokriva izvozom svega 15 odsto godišnjeg uvoza i dok god je to tako mi ćemo imati ciklično ove probleme. Mi sada već možemo vidjeti da će tokom godine rasti cijena pšenice na svjetskim berzama”, kaže Drecun.

Bez poskupljenja struje ove godine

Drecun očekuje da će sve berzanske robe poskupiti u narednom period od šest mjeseci do godinu, kao i neke druge robe, ali da Vlada Crne Gore nema uticaja na to niti instrumenata kojima bi mogla spriječiti poskupljenja.
„Ono što ohrabruje kada je Crna Gora u pitanju, jeste da je Elektroprivreda najavila da neće biti poskupljenja struje u ovoj godini. Biće poskupljenja određenih roba, ali sada ne možemo licitirati koje su to robe”, kaže Drecun.
On kaže da se može očekivati inflacija, ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavom svijetu, jer je u svjetsku ekonomiju upumpano suviše novca da bi se ublažile posledice krize koju je uzrokovao kovid.
„U poslednje dvije godine Amerika je odštampala 40 odsto novčanica dolara od svih novčanica od kada ta valuta postoji 230 godina, da bi ublažila posledice kovid krize. I EU je štampala novac kao i mnoge zemlje i mislim da je inflacija za sada blaga, u odnosu na to koliko je novca upumpano u svjetsku ekonomiju”, navodi Drecun.
Prasići - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
REGION
Ministarstvo Crne Gore zabranilo uvoz svinja iz dijela Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala