Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Havarija u Kolubari ozbiljan problem - izgoreo najbolji i najjači odlagač

© Flickr / BankwatchRudarski basen Kolubara
Rudarski basen Kolubara - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Izbijanje čestih havarija u Elektroprivredi Srbije (EPS) posledica su dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća, ocenila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Odgovarajući na pitanje novinara povodom sinoćnog požara na kopu Tamnava u Kolubari, Mihajlović je rekla da se sinoć dogodio ozbiljan problem, jer je izgoreo "najbolji i najjači odlagač" u Kolubari.
"Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio..", rekla je Mihajlović nakon obilaska Elektrodistribucije Srbije.
Ona je kazala da"probleme imamo svaki dan, mi smo sinoć imali požar, mi smo prošle nedelje imali problem, i nedelje pre toga problem".
Mihajlović je dodala da su sva ta "nečinjena" rukovodstva rezultirala i sinoćnom havarijom u Kolubari.
Ministarska je dodala da se havarije nikada ne dešavaju "tek tako", već su posledica "nerada i nečinjenja".

Termoelektrane se nesmetano snabdevaju ugljem

Proizvodnja uglja na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje nije ugrožena, a počele su priprema za zamenu odlagača jalovine na kome je prošle noći izbio požar, izjavio je direktor kopova „Kolubara“ Srđan Alimpijević.
„Sinoć oko 21.15 časova na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje na odlagaču 4ars 12.000 zapalila se traka 2 i bunker između trake 2 i trake 3. Oštećen je gumeni deo trake 2 i prateći delovi kao 40 metara odložne trake koja je ukupno dugačka 60 metara”, rekao je Alimpijević.
Dodao je da će visina materijalne štete biti utvrđena kada stručne službe „Kolubare” završe uviđaj.
„Reč je o odlagaču koji radi na jalovinskom sistemu, a uporedo i na sistemu međuslojne jalovine. U ovom trenutku sistem međuslojne jalovine, to jest ugljeni bageri neće osetiti ovaj zastoj, jer smo našli alternativna rešenja, tako da će se ugalj nesmetano otkopavati i voziti ka termoelektrani Obrenovac”, naglasio je Alimpijević.
Dodao je da sa kolegama iz „Kolubare” od ranog jutra razmatra rekonstrukciju ovog sistema kako bi što pre bio pušten u pogon.
„Sasvim sigurno mogu da kažem da Tamnava Zapad, koja daje najviše uglja, neće osetiti zastoj na odlagaču. Imamo drugi odlagač, s tim da će nam zbog vremenskih uslova trebati nekoliko nedelja da osposobimo jalovinski sistem i da ubacimo drugi odlagač”, rekao je direktor površinskih kopova „Kolubara”.
Potvrdio je da u požaru nije bilo povređenih i da je vatra brzo ugašena, što je sprečilo veću štetu.
„Požar je prijavljen u 21.17 časova, a posle 11 minuta je stiglo prvo vatrogasno vozilo, a zatim iz minuta u minut i ostala. U gašenju je učestvovalo 10 vatrogasnih vozila 'Kolubare' i ostala vatrogasna vozila iz drugih jedinica. Oko 16-17 cisterni je kružilo i radilo na gašenju”, rekao je Alimpijević.
On je izrazio veliku zahvalnost svim vatrogascima i ostalim službama koje su pritekle u pomoć, kao i zaposlenima koji su se našli na kopu i pomogli ručnim aparatima i ostalim priručnim sredstvima u obuzdavanju požara.
Požar - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
SRBIJA
Ugašen požar u Kolubari, vatra gašena i dronom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala