- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stanje na putevima u Srbiji: Ne krećite bez lanaca i dodatne opreme, hiljadu ljudi trenutno na terenu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSneg na ulicama Beograda
Sneg na ulicama Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Svi glavni putevi u Srbiji su raščišćeni, na terenu je angažovano oko 1.000 ljudi, a zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost stvaranja poledice, izjavio je rukovodilac odeljenja za auto-puteve u JP "Putevi Srbije" Dragan Pavković.
Pavkovićje u izjavi za Tanjug rekao da na pojedinim putevima trećeg prioriteta i na putevima koji su u višim predelima postoji mogućnost pojava manjih količina snega na kolovozu.
Na autoputu E-75 u blizini petlje Batajnica, a u smeru ka Novom Sadu zbog saobraćajne nezgode saobraćaj se odvija preticajnom saobraćajnom trakom, dok su vozna i zaustavna saobraćajna traka zatvorene za saobraćaj.
„Putevi Srbije“s aopštili su da su ekipe na terenu, a vozačima savetuju maksimalan oprez pri vožnji i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.
Navode i da je u zoni tunela Brđani, Šaran i Savinac na autoputu E-763 zbog snežnih padavina smanjena brzina kretanja vozila.

U Beogradu očišćene ulice prvog prioriteta

Ulice prvog prioriteta u Beogradu očišćene su od snega, a na čišćenje ulica drugog prioriteta će se preći po prestanku padavina što će možda biti i noćas.
To je izjavio rukovodilac zimske službe JKP "Beograd put" Željko Maravić.
On je u izjavi za Tanjug podsetio da se ulice drugog prioriteta ne čiste dok god su snežne padavine u toku.
"Prema vremenskoj prognozi, na čišćenje tih ulica ćemo preći najverovatnije tek sutra", rekao je Maravić i dodao da te ulice treba da budu čiste 48 sati po prestanku padavina.
Podsetio je da su ulice drugog prioriteta uglavnom male ulice u kojima je saobraćaj koncipiran tako da tu ima i obostranog parkiranja zbog čega je, dodao je, za čišćenje snega potrebno specijalno malo vozilo koje tuda može da prođe.
"To ne mogu da rade veliki kamioni koji čiste bulevare i veće saobraćajnice sa po više traka", rekao je Maravić i apelovao na sugrađane da, kada počne čišćenje ulica drugog prioriteta, svoja vozila ne parkiraju nepropisno, kako bi nadležne ekipe lakše mogle da prođu i očiste sneg.

U Zlatiborskom okrugu ekipe na terenu danonoćno

Usled obilnih snežnih padavina putari na teritoriji Zlatiborskog okruga su danonoćno na terenu i trenutno su u 3. stepenu angažovanosti ljudstva i mašina.
"Čistimo istovremeno puteve svih prioriteta, za sada nema neprohodnih pravaca. Na terenu je 17 kamiona sa raonicima i posipačima, šest grejdera, dva utovarivača, traktori i sva ostala pomoćna mehanizacija", rekao je Alen Mušanović iz JP "Putevi Užice".
"Saobraćaj za teretna motorna vozila je obustavljen preko Borove Glave na Zlatiboru i Kadinjače, ali se intenzivno radi na osposobljavanju ovih deonica", dodao je on.

U novovaroškom kraju sneg pada već 30 sati

U Novoj Varoši sneg pada preko 30 sati, na već postojeći formiran je i novi snežni pokrivač.
Sneg praćen vetrom u planinskim područjima dostigao je visinu od skoro pola metra.
"Sneg neprekidno pada duže od 30 sati, na terenu je mehanizacija našeg javnog komunalnog preduzeća. U čišćenje lokalnih puteva uključili su se meštani sa svojim traktorima. Sneg za sada nije izazvao veće probleme, očekujemo da u toku dana budu prohodni svi putni pravci, a ono što je najvažnije jeste da nema problema u snabdevanju električnom energijom", izjavio je za agenciju RINA Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

U Kosjeriću svi putevi prohodni

Tokom noći na području opštine Kosjerić palo je oko 30 centimetara novog snega, ali nove padavine nisu izazvale veće probleme u funkcionisanju građana.
"Dobro smo prošli u ovom snežnom naletu i za sada se svi putevi održavaju prohodnim i nema zastoja, a sve zahvaljujući putarskim službama iz Valjeva i Požege. Snabdevanje strujom i vodom je redovno, nisu prijavljeni kvarovi. Nadamo se da neće doći do dodatnog intenziviranja padavina", kaže Žarko Đokić predsednik opštine Kosjerić.

Na Rudniku i do 70 centimetara snega

Rudnik je drugi dan pod velikim snežnim padavinama, ali su glavni putni pravci prohodni i saobraćaj se, mada nešto usporenije i delimično otežano, uredno odvija.
Visina snežnog pokrivača u višim delovima planine je oko 70 centimetara. Državni put prema Topoli se redovno održava i mašine su non-stop u funkciji kako bi otklonile snežne nanose.
U Zimskoj službi "Puteva Srbije" ističu da je situacija u potpunosti pod kontrolom.
"Na prevoju Rudnik (na državnim putevima IB-22 i IIA-152) angažovana su sva raspoloživa sredstva, odnosno ukupno pet kamiona", napomenuli su za agenciju RINA iz "Puteva Srbije".
Iz nadležnog Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac poručuju da je ono što je u njihovoj ingerenciji - nekategorisani i lokalni putevi, prvog, drugog i trećeg reda, apsolutno pod kontrolom.
"Putevi su prohodni, ekipe se smenjuju već 48 sati i zaista nemamo većih problema. Dajemo prioritet mestima gde su bolesni i sahrane... jutros smo imali jednu paljevinu u Donjoj Vrbavi. Što je najvažnije, imamo dovoljno materijala za posipanje po putu, rizle, soli i tečnosti", rekao je direktor ovog preduzeća Božidar Vučetić, preneo je B92.

Oprez, dolaze ledeni dani

„Putevi Srbije“ apeluju na vozače da budu oprezni za volanom, da poštuju ograničenja brzine i prilagode je uslovima na putu, s obzirom da se u narednom periodu na području Srbije očekuju ledeni dani.
Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura, očekivano je stvaranje poledice, te „Putevi Srbije“ apeluju na vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put. Navode da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu 24 časa a ekipe putara spremne da reaguju po potrebi.
U saopštenju se navodi i da se detaljne informacije o stanju, eventualnim zabranama, odronima, magli, ledu i prevojima na kritičnim deonicama na državnim putevima Srbije u realnom vremenu svakodnevno u 6.00 i 18.00 časova, a u slučaju vanrednih okolnosti i češće, mogu naći na internet prezentaciji „Puteva Srbije“.
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
DRUŠTVO
Vreme danas: Hladno, ali uglavnom bez snega
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala