- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta se dešava u Nemačkoj: 300.000 otvorenih radnih mesta, uskoro će biti više od milion

© Sputnik / SputnjikNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Nemačka ima potrebu za velikim brojem useljenika jer joj preti ozbiljan nedostatak radne snage koji bi mogao da potkopa produktivnost i ugrozi uspešnu „energetsku tranziciju“ , izjavio Robert Habek, ministar privrede najveće evropske ekonomije.
„Imamo 300 hiljada otvorenih radnih mesta. Očekujte da će to da poraste na milion i više“, rekao je ministar Habek, vođa Zelenih, na konferenciji za novinare.
„Ako ne popunimo tu rupu, imaćemo stvarne probleme sa produktivnošću“, dodao je on.

Povećano useljavanje

„Naravno, to znači kvalifikovanije poslove, usavršavanje i bolje mogućnosti zaposlenja ali i bolje mogućnosti za porodice. U Nemačkoj to sigurno znači i jačanje useljavanja u svim područjima - za inženjere, privrednike, negovatelje. Još treba da to organizujemo“, rekao je Habek, vicekancelar koalicione vlade pod vođstvom socijaldemokrata Olafa Šolca.
Nemački ekonomski institut procenjuje da će se broj radnika ove godine zbog penzionisanja smanjiti za više od 300 hiljada. Očekuje se da će se 2029. broj radnika smanjiti za više od 650.000 pa će na tržištu rada 2030. nedostajati otprilike pet miliona radnika.

Tempirana bomba za penzioni sistem

Broj zaposlenih Nemaca porastao je na skoro 45 miliona 2021. godine, usprkos pandemiji kovida 19.
Posle decenija niske stope nataliteta, manjak radne snage je demografska tempirana bomba za nemački penzioni sistem koji treba da finansira sve manji broj radnika, dok se broj penzionera koji žive sve duže povećava.
Vladajuće stranke dogovorile su prilikom pregovora o formiranju koalicije smanjenje prepreka za uvoz kvalifikovane radne snage, dok su minimalnu satnicu povećale na 12 evra, preneo je Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala