- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Sarađujemo sa Nemačkom na kočenju „Severnog toka 2“

© Foto : Axel Schmidt/Nord Stream 2Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Država sarađuju sa Nemačkom i Evropskom unijom na usporavanju puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ namenjenog za izvoz ruskog gasa u Evropu, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.
„Ono što sada radimo je da sarađujemo sa Nemcima i sa Evropskom unijom kako bismo usporili njihovo razmatranje implementacije gasovoda. Nemačka vlada je preduzela značajne korake ka tome“, istakla je Nulandova.
Ona je dodala da je Nemačka potvrdila spremnost da blokira „Severni tok 2“ u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Problemi sa gasovodom

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.
Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Moskva je više puta naglašavala da je ovo komercijalno preduzeće od koristi i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Nemačka: „Severni tok 2“ za sada ne ispunjava zahteve EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala