- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Tvrdnje SAD o navodnim dezinformacijama o sastanku u Ženevi su neistinite

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDeo kompleksa ruske ambasade u Vašingtonu
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Rusija odlučno negira sve tvrdnje američke administracije o mogućem plasiranju dezinformacija o bilateralnim konsultacijama u Ženevi, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuku ruske ambasade u SAD.
U ruskoj diplomatskoj misiji su obratili pažnju na izjavu portparolke Bele kuće Džen Psaki. Prema njenim rečima, SAD se spremaju da će Rusija, navodno, širiti dezinformacije o obavezama, vezanim za bilateralne konsultacije u Ženevi koje su posvećene pitanjima bezbednosnih garancija.
„Odlučno negiramo insinuacije ovog tipa. Zvanične izjave Rusije su u potpunosti tačne“, navedeno je u izjavi ruske ambasade.

„Očekujemo i da američka strana bude otvorena. Pozivamo kolege da odustanu od neosnovanih spekulacija na račun partnera u konsultacijama. Tim pre, što takav pristup svedoči o degradaciji pregovaračke kulture“, rekli su u ambasadi Rusije.

Ranije je Džen Psaki na brifingu u Beloj kući izjavila da se SAD spremaju za mogućnost da će Rusija, navodno, „širiti dezinformacije o obavezama koje nisu preuzete u Ženevi“.
Podsetimo, krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama su održani 10. januara i Ženevi. Rusija će 12. januara razgovarati o problemima u sferi bezbednosti u Evropi, kao i o ruskim projektima o bezbednosnim garancijama na zasedanju Saveta Rusija-NATO u Briselu. Ova pitanja će biti podignuta i 13. januara na Stalnom savetu OEBS u Beču
Pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Završeni rusko-američki pregovori u Ženevi, trajali skoro osam časova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala