- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Kina će sprečiti haos i rat u Centralnoj Aziji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠefovi diplomatija Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Van Ji
Šefovi diplomatija Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Van Ji  - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN, ne treba da dozvole da države Centralne Azije zahvati haos i rat, izjavio je ministar inostranih psolova Kine Van Ji u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.
"Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN i prijateljski susedi država Centralne Azije ne treba da dozvole da Centralnu Aziju zahvati haos i rat", naglasio je Van Ji, navodi se na sajtu kineskog MIP-a.
On je dodao da "Moskva i Peking treba da nastave da produbljuju koordinaciju i saradnju, da pruže otpor mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari država Cenetralne Azije".
Pored toga, Van Ji je pozvao da se ne dozvoli da "obojene revolucije" i "tri osovine zla" (terorizam, ekstremizam, separatizam) izazovu haos.
Ministar je naglasio da Moskva i Peking treba da pomažu državama Centralne Azije u borbi protiv pandemije, da razviju svoje ekonomije i ulože napore za eliminaciju socijalnog nezadovoljstva koje stvara nestabilnost.
Rusija i Kina, po njegovom mišljenju, treba da "podržavaju jačanje koordinacije i saradnje Šangajske organizacije za saradnju i ODKB kako bi zajedno efikasno reagovali na različite izazove u cilju regionalne bezbednosti".
Telefonski razgovor Lavrova i Van Jia je održan juče. Kako je saopštio ruskim MIP, ministri su razgovarali o situaciji u Kazahstanu i izrazili zabrinutost mešanjem spolja u događaje u republici.
Kazahstanski vojnici na ulici nakon sukoba sa demonstrantima u Alma Ati - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Pogled iz Kine: Rusija jača svoj uticaj u Kazahstanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala