- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka vladajuća stranka podržala „Severni tok 2“: Uvek je trn u oku zbog Ukrajine

© Foto : Nord Stream 2Polaganje poslednje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Polaganje poslednje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Socijaldemokratska stranka Nemačke podržava projekat gasovoda „Severni tok 2“ bez obzira na „rusku pretnju“ Ukrajini, izjavio je generalni sekretar partije Kevin Kinert.
„Moramo da ostavimo iza sebe fundamentalni politički sukob“, rekao je on u intervjuu za list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Po mišljenju Kinerta, neprestano pominjanje gasovoda u kontekstu rusko-ukrajinskih odnosa može da „sahrani projekte koji su uvek bili trn u oku“.

On je za „Rojters“ naveo da za puštanje gasovoda u rad u trenutnoj fazi nedostaje samo formalno odobrenje advokata.
Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.
Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera. Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Nemačka: „Severni tok 2“ za sada ne ispunjava zahteve EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala