- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropu čekaju rekordna poskupljenja sirovina: Kako će reagovati srpsko tržište

© PiksabejGrađevinski materijal
Građevinski materijal - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Tokom prvih meseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i materijala poput drveta, čelika i plastike, zbog nestašice na svetskim tržištima nastale usled povećane tražnje i širenja novih sojeva virusa, procena je međunarodne konsultantske kuće "Horvat" na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.
„Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očekuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne“, ocenila je Marija Boldor, ekspertkinja „Horvata“ (Horvath).
Ona je navela da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Severne Amerike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.
Boldorova je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.
Dodala je da je slično i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.
Boldarova je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i plastike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene, preneo je Tanjug.
Kukuruz - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
EKONOMIJA
Suša, skok cena hrane, rast izvoza – „čudna“ godina za srpsku poljoprivredu, šta nas čeka u 2022.
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord
Luka Ćingdao u Kina - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
EKONOMIJA
Prevoznici traže drastična poskupljenja: Da li će cene u 2022. godini otići u „nebesa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala