- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki eksperti: Rusija i SAD mogu da stvore evropski bezbednosni sistem

© Sputnik / Dmitry Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaČuveni ruski PVO sistem S-400 u bazi u Latakiji.
Čuveni ruski PVO sistem S-400 u bazi u Latakiji. - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države mogu da stvore evropski bezbednosni sistem, smatraju američki analitičari, prenosi „Politiko“.

„Glavni zadatak je ublažavanje trenutne krize. Ti pregovori daju priliku administraciji (predsednika SAD Džoa) Bajdena da postigne nešto veće i trajnije – stvaranje evropskog bezbednosnog sistema koji uključuje Rusiju i koji smanjuje rizike od izbijanja kriza i konfrontacija na kontinentu“, smatraju bivši pomoćnik predsednika SAD Džordža V. Buša za Rusiju Tomas Grem i američki politikolog Rajan Menon.

Prema mišljenju stručnjaka, nuklearni rat bio bi katastrofa za obe zemlje, kao i za ceo svet, stoga Bajdenova administracija treba da se izbori za stvaranje novog sistema bezbednosti bez oružane konfrontacije.
„To zahteva uspostavljanje razumne ravnoteže između uzimanja u obzir nekih od glavnih interesa Rusije u sferi bezbednosti kako bi se sprečile krize koje se ponavljaju, poput sadašnje, i zaštite suštinskih interesa i principa Zapada“, ističu američki analitičari, ocenjujući da taj zadatak zahteva dosta vremena, ali da nije neizvodljiv.
Podsetimo, Rusija i SAD su 9. i 10. januara održale konsultacije o o bezbednosnim garancijama u Ženevi. Nakon toga je planirana sednica Saveta Rusija-NATO u Briselu, a u Beču konsultacije na platformi OEBS-a u Evropi.
Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i smanjenje broja vojnih vežbi.
Pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
RUSIJA
Da bi se izbegle nedoumice: Na sastanku u Ženevi Rusija „sažvakala“ svoje predloge Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala