- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka političarka o proširenju NATO-a: Nema prostora za kompromis sa Rusijom

© Fotolia / KariochiSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Nema mnogo prostora za kompromis sa Rusijom po pitanju proširenja Alijanse, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijana Smit.
„Iskreno govoreći, ne vidim mnogo prostora za kompromis“, rekla je Smitova u intervjuu za televiziju „Si-En-En“ uoči zasedanja Saveta NATO-Rusija planiranog za ovu nedelju.
Američka predstavnica pri NATO-u navela je da u ovom trenutku „niko ne predlaže promenu politike Severnoatlantske alijanse“ u smislu njenog daljeg širenja.
Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov na pregovorima u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Rjabkov u Ženevi zapretio NATO-u vojnim odgovorom
„Naša vrata ostaju otvorena. Niko nema pravo da ih zalupi nogom. I svaku odluku o proširenju će i dalje donositi Alijansa i odgovarajuća zemlja“, istakla je Smitova.
Ona je ponovila tezu koju su izneli zvaničnici u Vašingtonu da je Rusija navodno koncentrisala „sto hiljada vojnika“ u blizini granice sa Ukrajinom. Kako je rekla, Sjedinjene Američke Države za sada ne vide „nikakve jasne znake deeskalacije” od strane Rusije u svetlu ovonedeljnih pregovora uz učešće predstavnika obe zemlje.
„Rusija i dalje održava prisustvo na ukrajinskoj granici na nivou od sto hiljada vojnika. Smatramo da oni planiraju da tamo isporuče dodatne snage“, naglasila je ambasadorka SAD u NATO-u.
Podsetimo, 10. januar u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Cporazum o bezbednosnim garancijama Kaver - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala