- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zlatni globus bez zvezda i crvenog tepiha: Trijumf kontroverze i društvenih mreža

© AFP 2023 / EMMA MCINTYREZlatni globus
Zlatni globus - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Tradicionalna ceremonija dodele Zlatnog globusa protekla je ove godine bez zvezda i publike, uz prisustvo odabranih članova, a rezultati su objavljeni putem društvenih mreža.
Filmske nagrade Zlatni globus, koju organizuje Udruženje stranih novinara u Holivudu (HFPA), proteklo je u nedelju na svedenoj svečanosti u Beverli Hilton hotelu bez crvenog tepiha ili uobičajenog televizijskog prenosa, od koga je odustala mreža En-Bi-Si (NBC).
HFPA se prošle godine našlo na udaru kritike zbog sumnje da su neki njeni članovi primali nedozvoljene poklone od kompanija koje predstavljaju neke od nominovanih, dok je Los Anđeles tajms primetio da u udruženju nema crnih članova. To je razlog zbog kojeg je HFPA izgubilo svoje uporište u industriji, a reklamne firme, studiji i poznate ličnosti su odlučile da se distanciraju, među kojima su Tom Kruz i Skarlet Johanson.

Zlatni globus za Spilberga, Nikol Kidman i Džejn Kempion

Film „Priča sa zapadne strane“ reditelja Stivena Spilberga dobio je nagradu Zlatni globus za najbolji mjuzikl. Za najbolju dramu proglašen je film „Moć psaDžejn Kempion koja je ujedno ponela titulu najbolje rediteljke i tako postala treća žena koja je u istoriji ove nagrade ponela ovo priznanje. Najbolje ostvarenje na stranom jeziku je japanski film Rjusuke Hamagučija „Drive my car“.
Nagrada za najbolji scenario pripala je Kenetu Brani za „Belfast“. Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu dobila je Rejčel Zegler za „Priče sa zapadne strane“, a Nikol Kidman za dramu „Being the Ricardos“. Za ulogu u filmu „Kralj RičardVil Smit je nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca u drami, dok je za najboljeg glumca u mjuziklu nagrada pripala Endrjuu Garfildu.
Za najbolju žensku sporednu ulogu nagrađena je Arijana De Bose za „Priču sa zapadne strane“, a za mušku Kodi Smit-Mekfi za „Moć psa“. Za najbolju filmsku muziku nagrađen je Hans Zimer za film „Dina“.
Najbolja dramska serija su „Naslednici“. MJ Rodriguz je postala prva trans žena koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu u dramskoj seriji „Poza“.
„Ovo su vrata koja će otvoriti vrata za još mnogo mladih talentovanih pojedinaca“, napisala je ona na Instagramu. „Videće da je to više nego moguće“.

Svečanost podržali Švarceneger i Džejmi Li Kertis

Iz HFPA je prošle nedelje najavljena svečanost bez prisustva javnosti, pa je o događaju kome je prisustvovao ograničen broj zvanica iz filmske i televizijske industrije izveštavano povremenim objavama na sajtu Zlatnog globusa i na društvenim mrežama. Arnold Švarceneger i Džejmi Li Kertis obratili su se putem video snimka i govorili o filantropskim naporima HFPA.
„Ponosna sam što sam povezan sa njima u ovom poduhvatu“, rekla je Kertis, dok je Švarceneger pohvalio podršku organizacije različitim glasovima.
Rukovodilac odeljenja HFPA za raznolikost Nil Filips je rekao u nedelju da se dodela Zlatnih globusa nalazi u „neophodnoj fazi progresa“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala