- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uhapšen šef danske obaveštajne službe

© Flickr / Philippe PutŠpijuniranje (ilustracija)
Špijuniranje (ilustracija) - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Šef danske obaveštajne službe Lars Findsen uhapšen je u okviru slučaja povezanog sa curenjem „visoko poverljivih“ informacija. On je, uhapšen i priveden 9. decembra, ali je to ostalo neotkriveno do danas, kada je sud u Kopenhagenu obelodanio ovu informaciju.
Findsen, šef danske odbrambene obaveštajne službe (DDIS), optužen je za odavanje strogo poverljivih informacija koje bi mogle da naštete sigurnosti nacije ili odnosima sa stranim silama, navodi danski kanal TV2, pozivajući se na neimenovane izvore.
Vlasti i dalje vode istragu sa najvećom tajnošću i vrlo malo detalja je saopšteno javnosti.
Na dan hapšenja, Danska bezbednosno-obaveštajna služba (PET) objavila je kratko saopštenje za javnost u kojem se navodi da su četiri „sadašnja i bivša člana“ službi DDIS-a i PET-a uhapšena i da su izvršeni pretresi na različitim adresama.
Sva četvorica optužena su za curenje „visoko poverljivih informacija, navodi se u saopštenju i dodaje da su hapšenja rezultat dugotrajne istrage o curenjima koju su sprovele obaveštajne službe.
Za curenje informacija iz obaveštajnih službi zaprećena je kazna i do 12 godina zatvora, navode mediji.
Još nije jasno da li su tajni podaci procurili stranoj sili, medijima ili nekom drugom.
Jedan od četvorice osumnjičenih pušten je osam dana nakon hapšenja, dok su ostala trojica još uvek u pritvoru, prenosi RT.
U odvojenom slučaju, Findsen i četiri druga obaveštajna službenika suspendovani su u avgustu 2020. nakon što je nezavisni odbor koji nadgleda obaveštajnu jedinicu izneo optužbe za ozbiljne prekršaje.
Prošlog meseca istražna komisija je te optužbe odbacila, a suspenzije su ukinute, prenosi Rojters.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala