- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Kazahstana: U agresiji protiv zemlje učestvovali militanti iz Centralne Azije

Pratite nas
Teroristički napad na Kazahstan izveden je uz učešće stranih militanata iz zemalja centralne Azije, uključujući Avganistan i boraca sa Bliskog istoka, izjavio je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
„Ne sumnjam da je to bio teroristički napad. Dobro organizovan i pripremljen akt agresije na Kazahstan uz učešće stranih boraca, uglavnom iz zemalja centralne Azije, uključujući Avganistan. Bilo je i militanata sa Bliskog istoka“, rekao je Tokajev, prenosi pres služba predsednika.
Prema njegovim rečima, „plan je bio da se na našoj teritoriji formira zona kontrolisanog haosa uz naknadno preuzimanje vlasti“.
„Zbog toga je u Kazahstanu pokrenuta protivteroristička operacija“, istakao je šef države.
Tokajev je Mišelu objasnio razmeštanje mirovnih snaga Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na teritoriji Kazahstana.
„Oni ne učestvuju u borbenim operacijama. Njihov glavni zadatak je da obezbede zaštitu strateških objekata u Alma Ati i glavnom gradu Kazahstana. To je omogućilo kazahstanskim bezbednosnim snagama da se suprotstave teroristima“, precizirao je Tokajev.
On je dodao da su mirovne snage ODKB-a „raspoređene u skladu sa članovima 2 i 4 Dogovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB”.
„Oni će ostati u Kazahstanu dok se situacija potpuno ne stabilizuje“, konstatovao je predsednik.
Tokajev je istakao posvećenost Kazahstana poštovanju svih svojih međunarodnih obaveza i potvrdio svoju posvećenost daljem razvoju saradnje sa institucijama Evropske unije i njenim državama-članicama.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.
Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.
ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.
Samit lidera ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Zaharova: Samit lidera ODKB - primer kako se donose važne odluke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala