- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pojedine evropske zemlje ublažile korona ograničenja

© Sputnik / Lola Đorđević Nošenje zaštitnih maski i na otvorenom
Nošenje zaštitnih maski i na otvorenom  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Češka je danas saopštila da će dozvoliti radnicima u kritičnim sektorima, kao što su lekari i nastavnici, da idu na posao nakon pozitivnog testa na kovid 19, ublažavajući na taj način ograničenja kako bi službe nastavile da rade u situaciji kada se povećava broj zaraženih.
Kako zaraznija varijanta korone omikron postaje dominantna i primorava stotine hiljada da se izoluju, raste pritisak na zdravstvene radnike, policiju i vatrogasce, kao i na nastavnike, s obzirom na nastavak nastave posle božićnih praznika, preneo je Rojters.
Broj radnih mesta izgubljen zbog pandemije širom sveta 2020. bio je ekvivalentan nestanku 258 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), a prošle godine taj broj je i dalje iznosio oko 125 miliona radnih mesta.
Velika Britanija, Francuska, Švajcarska, Španija i Belgija su u poslednje tri nedelje smanjile periode karantina i olakšale neke uslove za povratak na posao zaraženom osoblju.
Češki ministri sastavljaju listu radnika kojima će biti dozvoljeno da nastave da rade uprkos pozitivnom testu i rekli su da će verovatno biti uključeni zdravstveni, socijalni i prosvetni radnici, zajedno sa vozačima i zaposlenima u esencijalnim službama.
Francuska i Švajcarska su smanjile period karantina na sedam dana sa 10 od Božića za one sa pozitivnim testom.
U Engleskoj, smanjenje je moguće ako zaražena osoba dobije negativan antigenski test dva dana zaredom - za koji je Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije rekla da je skoro jednako efikasan kao 10 dana izolacije.
U Španiji, gde je 14-dnevna prosečna stopa zaraze u petak dostigla novi rekord od 2.723 slučaja na 100.000 ljudi, više od 10 puta nego početkom decembra, nedostatak osoblja se oseća u skoro svim sektorima.
Ministarstvo zdravlja je postavilo prag virusnog opterećenja ispod kojeg se može smatrati da je osoba koja je zaražena a uradi PCR test neinfektivna, a time i sposobna za rad, omogućujući zdravstvenim radnicima, socijalnim radnicima i policiji da se jave na dužnost čak i ako su pozitivni, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala