- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD ne vide smanjenje brojnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom

© REUTERS / CARLOS BARRIAZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne vide smanjenje broja ruskih vojnika duž granice sa Ukrajinom i smatraju da je on i dalje značajan, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
„Mogu vam reći sa sigurnošću da nismo videli nikakva smanjenja. Oni održavaju značajno prisustvo snaga na istoku, severu, pa čak i jugu“, rekao je Kirbi.

Isporuke oružja Ukrajini

Američka vojna delegacija je tokom nedavne posete Ukrajini proučavala njene potrebe za sredstvima za protivvazdušnu odbranu, dodao je Kirbi.
„Oni su, grubo govoreći, gledali na protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, koliko ja razumem... Gledali su i konsultovali se sa Ukrajincima o tome kako vide svoje odbrambene potrebe“, objasnio je portparol.
Kirbi je dodao da nije upoznat ni sa kakvim preporukama delegacije i odbio je da objasni da li je na dnevnom redu mogućnost isporuka Ukrajini prenosnih protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“.
Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija na granicu sa Ukrajinom prebacila oko 100 hiljada vojnika. Moskva svoje prisustvo objašnjava vežbama i insistira na suverenom pravu da prebacuje trupe preko svoje teritorije.
Bez obzira na uveravanja Rusije da nema agresivnih planova protiv susedne zemlje, američka administracija je poziva da vrati vojsku „u kasarne“ kako bi se smanjile tenzije i povećale šanse za uspeh pregovora o bezbednosti u Evropi koji su počeli u ponedeljak.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivne dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnije NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Zaharova upitala NATO: Jeste li svesni da će Kijev iz vašeg oružja pucati na civile u Donbasu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala