- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ovim argumentima je Đokovićev advokat naterao Australiju da prizna poraz

© Foto : Skrinšot / SportklubNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Advokat Novaka Đokovića Nikolas Vud imao je impresivnu izvedbu na suđenju u Federalnom sudu Australije kojim je predsedavao sudija Entoni Keli.
Suđenje je počelo malo iza ponoći po srednjeevropskom vremenu i prvi su reč imali advokati Novaka Đokovića, odnosno Nikolas Vud, koji je na kraju doneo pobedu srpskom teniseru tako što je došlo do dogovora sa predstavnicima Federalnih vlasti, koji su morali da priznaju poraz.
Kao ključni faktor odluke notirano je to da je Novak na aerodromu imao do 8.30 da odgovori na nalog da mu se otkaže viza, ali je primoran da to uradi u 7.42. Takvu odluku, utvrdio je sud, možda ne bi doneo da je imao više vremena da se sa nekim konsultuje.

Ali, šta je prethodilo Novakovoj pobedi?

Na početku suđenja Keli je želeo od Novakovog advokata da čuje informacije o obaveštenjima koje je Đoković dobijao o nameri da njegova viza bude ukinuta i tražio je da se opiše hronološki sve što se događalo tokom Đokovićevog iskaza Graničnoj policiji.
Novak Đoković u mini busu napušta hotel Park - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SPORT
Dan kada je Novak Đoković ponovo postao slobodan čovek – barem na neko vreme
Đokovićev tim tvrdio je da su takva obaveštenja bila unapred pripremljena, ali je sudija imao odgovor.
„Apsurdno je misliti da je delegat stigao u četiri ujutru i dao kopiju dokumenta pre bilo kakvog razgovora“, naveo je Keli.
Novakov advokat naveo je da je obaveštenje Đokoviću uručeno pet minuta pre četiri ujutru.
Ubrzo je stigao i prvi „napad“ Vuda koji je optužio delegata australijske vlade za „potpuni nedostatak dokaza“ u delu obaveštenja u kojem su morali da objasne zašto postoje razlozi za ukidanje vize.
Vud je nastavio da poentira govoreći kako Đoković nije morao da pruži dokaze za medicinsko izuzeće.
Advokat je istakao da je prema zahtevima za podnošenje zahteva za vizu, Đoković dao izjavu o medicinskom izuzeću od vakcinacije jer je bio u obavezi, a nije morao.
„Ne samo da je Đoković uradio sve da pruži sve materijale, dokumente i potvrde zvaničnicima, on je uradio sve to i pre nego što je ušao u avion za Melburn“, rekao je Vud.

Ko može da traži dokaze?

Sudija Entoni Keli napomenuo je da je parlament mogao da zahteva da se obezbede dokazi – bilo po uredbi ili zakonu – da je to bilo nameravano, i kazao je da postoji 30 kaznenih jedinica prema Zakonu o biološkoj bezbednosti za kršenje – tj. obmanjivanje u dokazima, koje bi delovalo bi kao sredstvo odvraćanja. Kazna za to je 5.500 dolara.
Novakov advokat imao je spreman odgovor.
„Očigledno nije tačno da je gospodin Đoković prekršio Zakon o biološkoj bezbednosti... Đoković je pružio dokaze (o svom izuzeću) i pre i posle ulaska u avion“, advokat Nikolas Vud.

Još jedan poen za Đokovića

Sudija Keli je primetio da je Đoković u svom ispitivanju na aerodromu rekao: „Ako mi dozvolite da razgovaram sa saradnicima, pokušaću da dobijem ono što želite“.
Advokat Vud je odgovorio da je Novak činio sve što je u njegovoj moći da obezbedi sve što je mogao i zaista je pružio te dokaze od lekara, pre nego što se ukrcao u avion.
Vud ponovo tvrdi da je „očigledno netačno“ da utvrđivanje biološke bezbednosti zahteva i potvrdu o izuzeću i dokaz o izuzeću – samo prvo je potrebno, tvrdi Đokovićev tim.
„Svaki zaključak da je Đoković prekršio odluku je očigledno pogrešan“, kaže Vud.

„Šta je više Đoković mogao da uradi?“, pitao je Keli.

Sudija Keli je postavio pitanje zašto delegat nije prihvatio dokument od Teniskog saveza Australije i navodi da ga je to pitanje zaista zaokupilo jer je medicinska komisija potvrdila medicinsko izuzeće.
„Značajna činjenica, posebno u kontekstu ukidanja vize nakon što osoba stigne, da su ovde profesor i eminentno kvalifikovani lekar izneli i pružili podnosiocu predstavke medicinskog izuzeća“, rekao je Entoni Keli.
Ono što me uznemiruje je šta je ovaj čovek (Đoković) više mogao da uradi?“, dodao je Keli.
„Ono što je krajnje jasno proizašlo iz transkripta Đokovićeve izjave na aerodromu je ponovljeni apel službenicima da je uradio apsolutno sve što je razumeo da se od njega traži da uđe u Australiju“, dodao je Vud.

Važan argument

Đokovićev advokat je naveo da je Đoković bio sprečavan u nameri da kontaktira advokate, rečima delegata da mu to neće pomoći.
Sudija se saglasio sa time.
Takođe, Đokovićev advokat je objavio da je jedan pripadnik Granične policije, koji se bavio slučajem Đokovića, u jednom momentu rekao da se njegova radna smena završava i upućuju da je to moglo da utiče na ukidanje vize Đokoviću.
Istakao je i da je to doprinelo da se odbaci dogovor o tome da će mu biti dozvoljeno vreme da razgovara sa svojim timom, advokatima i Teniskim savezom Australije. Pročitan je i deo iskaza u kom je citiran odgovor službenika na pitanje Đokovića da li može da razgovara sa svojim advokatima.
„Ne, to nije moguće“, glasio je odgovor.

„Morao je da dobije još vremena“

Na kraju izlaganja Nikolas Vud je pričao o tome kako je Đokoviću moralo da se dopusti da se čuje sa svojim predstavnicima pre nego što mu se ukine viza.
Viza je ukinuta u 7.29 časova, a Đoković je obavešten u 7.42. Novak je tražio da ima vremena do 8.30 ujutro da odgovori na obaveštenje o otkazivanju jer je morao da razgovara sa ljudima.

Vlada je odluku donela na osnovu onoga što je on do tada pružio.
„Nije bilo razloga, nije bilo razumljivog razloga da mu ne dozvolimo još toliko vremena“, rekao je Vud i zaključio da zatraži da se Novak oslobodi svih optužbi.
Izlaganje Nikolasa Vuda ste mogli da pratite u našem blogu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala