- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Nismo okupatori, došli smo na poziv braće“: Kako teče misija ODKB-a u Kazahstanu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednom sastanku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB
Predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednom sastanku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Lideri zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) danas su održali video-konferenciju na kojoj su sumirali dosadašnje rezultate misije u Kazahstanu i razgovarali o vremenskim okvirima njenog završetka, kao i povlačenju vojske iz te zemlje.
Prema rečima kazahstanskog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, red u Kazahstanu je u potpunosti uspostavljen, opasne pretnje bezbednosti zemlji su otklonjene, a u okviru protivterorističke operacije radi se na identifikovanju osoba koje su učestvovale u neredima.

Zona haosa

Kako je precizirao, mirovna misija ODKB-a u zemlji završiće se zajedno sa protivterorističkom operacijom, a cilj terorista bio je državni prevrat.
Napadači su koristili sopstvenu komunikaciju i presvukli se u vojne uniforme, naveo je Tokajev, dodajući da je tada „počelo ono što će verovatno ući u istoriju kao tragedija Alma Ate“.

„Postoji ideja da se na našoj teritoriji formira zona haosa nakon čega bi usledilo preuzimanje vlasti. U skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Kazahstana, zasnovanoj na sveobuhvatnoj analizi snaga bezbednosti i specijalnih službi, situacija je okvalifikovana kao pretnja terorizmom i čin agresije. Zbivanja u Kazahstanu poprimila su kritične crte“, napomenuo je šef kazahstanske države.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin učestvovao na vanrednom sastanku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao na vanrednom sastanku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao na vanrednom sastanku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB
S tim u vezi, dodao je da je zvanični Kazahstan saslušao i ispunio sve zahteve mirnih demonstranata, ali da za organizatore agresije usmerene na zemlju to nije bilo važno.
Militanti su, kako kaže, odustali od svojih planova nakon što su saznali za dolazak ODKB-a. U zemlji sada ima 2.300 mirovnjaka i njihova misija je pokazala neophodnost i efikasnost ODKB-a, smatra Tokajev.

Putin: Ne dopustiti iznenađenja u budućnosti

Sa svoje strane, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tokom video-konferencije da ono što se dogodilo u Kazahstanu nije ni prvi, ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja.
„Mere koje je preduzeo ODKB jasno su pokazale da nećemo dozvoliti destabilizaciju situacije kod kuće, kao ni realizaciju scenarija takozvanih obojenih revolucija“, istakao je predsednik Rusije.
Po njegovom mišljenju, trebalo bi „razmisliti o unapređenju procedura donošenja odluka o upotrebi zajedničkih snaga država članice ODKB-a“. On smatra da odluke treba donositi ne samo operativno, već i jednoobrazno.
Putin je napomenuo da će ceo kontingent biti povučen sa teritorije Kazahstana nakon što obavi svoje zadatke.
„Najvažnije je da nas tragični događaji, kroz koje danas prolazi naša bratska zemlja Kazahstan, ne iznenade u budućnosti, da budemo u potpunosti mobilisani i spremni da pružimo otpor svim provokacijama“, zaključio je ruski lider.

Lukašenko: U Kazahstanu smo na poziv našeg brata

Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je da predstavljanje mirovnog kontingenta kao okupatora ne sme da se dozvoli.
„Vidimo da se već preduzimaju takvi pokušaji. Nismo nikakvi okupatori, nismo došli tamo po svojoj želji. Pozvao nas je naš brat, naš prijatelj, koji je odgovoran za tu ogromnu zemlju“, izjavio je Lukašenko tokom video-konferencije.
On je ocenio da bi zemlje-učesnice ODKB-a trebalo da se odazovu na molbe tadžikistanskog predsednika Emomalija Rahmona, koji je apelovao na podršku njegove zemlje vojnom tehnikom.
„Ne bih voleo da se situacija poput nereda u Kazahstanu ponovi i u Tadžikistanu“, dodao je beloruski lider.
Lukašenko je takođe izrazio uverenje da bi i druge zemlje trebalo da izvuku pouke iz protesta u Kazahstanu, jer su, prema informacijama Belorusa, teroristi „bacili oko i na Uzbekistan“.

Jedinstveni spisak terorista

Sa svoje strane, lider Tadžikistana je predložio da se formira jedinstveni spisak terorističkih organizacije koje je ODKB proglasio zabranjenim, a premijer Kirgizije Akilbek Žaparov upozorio je na rizik prelaska terorista, koji su učestvovali u neredima u Kazahstanu, preko granice – unutar zemalja ODKB-a.
„Prema postojećim informacijama, veliki broj vatrenog oružja pao je u ruke kriminalnih krugova“, napomenuo je premijer.
Prema njegovim rečima, zemlje-učesnice ODKB-a dužne da „ulože zajedničke napore u cilju vraćanja stabilnosti u Kazahstanu i sprečavanja napada na vojne, administrativne i socijalne objekte zemlje“.
Jermenski premijer Nikol Pašinjan je, sa svoje strane, apelovao na jačanje mehanizama odgovora na krizu ODKB-a. On smatra da bi to bezuslovno doprinelo daljem razvoju saradnje između država-članica, kao i jačanju odgovarajućih struktura i mehanizama organizacije.
Podsetimo, stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.
Samit lidera ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Zaharova: Samit lidera ODKB - primer kako se donose važne odluke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala