- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveći proizvođač automobila na svetu prestaje sa proizvodnjom svog čuvenog modela

© AP Photo / ODD ANDERSEN Folksvagen
Folksvagen - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Nemačka kompanija „Folksvagen“, najveći proizvođač automobila na svetu, prekinula je proizvodnju „pasata limuzine“ za evropsko tržište. Razlozi za ovu odluku su veća prodaja „pasat karavana“ i postojanje slično pozicioniranog „arteona“, ali i aktuelna kriza koja naglo menja strategije mnogih auto-kompanija, piše „Autokar“.
Vesti o tome da će kompanija ukinuti „pasat limuzinu“ u Evropi se pojavljuju od 2020. godine. Očekivalo se, međutim, da će se to desiti 2023. Slična je situacija i u Americi, gde tamošnji „2022 pasat El-E“ označava kraj proizvodnje u ovoj državi.
Model devete generacije „pasata“ za 2023. godinu će biti napravljen na bazi unapređene Em-Ku-Be (MQV) platforme. Sa ovim najnovijim razvojem, deveta generacija će biti dostupna isključivo kao karavanski model kada stigne u Evropu.
Treba podsetiti, da je „pasat“ bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine kada je lansiran originalni model.
Nagađa se da će odlazak „pasata“ pripremiti put budućem modelu „aero Be“. Taj potpuno električni model je trenutno u razvoju, a inspirisan je dizajnom ID Space Vision koncepta iz 2019. Očekuje se da će „aero Be“ stići i kao limuzina i kao karavan, piše Blic biznis. „Aero Be“ je navodno samo radni naziv modela. Njegova premijera se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala