- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kon upozorava: Broj zaraženih biće petocifren, ovo je potpuno nova bolest

© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred kovid ambulante
Red ispred kovid ambulante - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Predrag Kon epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je da se očekuje da narednih dana broj novozaraženih od korone bude i petocifren na dnevnom nivou. Naredne dve nedelje ide porast broja zaraženih, ovo je potpuno nova bolest, promenila se i epidemiološki i klinički, skratila se inkubacija na tri dana, a zaraznost je veća, naveo je on.
Gostujući u Beogradskoj hronici Kon rekao je da se nažalost videlo da će doček Nove godine biti okidač za pogoršanje epidemiološke situacije, a povećanje broja zaraženih počelo je i pre Nove godine.
"Sve što je bilo organizovano nije trebalo da se desi, sad je jasno da to treba osuditi. Ja sam uradio sve što sam mogao na samoj sednici Kriznog štaba, ono što se desi posle toga su upozoravanja. Vakcina nije dovoljna kada se pojavio omikron, trebalo je vakcinu kombinovati sa merama, prosledio sam to svima", naveo je Kon.
Prema njegovim rečima, jasno je da ova situacija nije dosegla maksimum pogoršanja i da će se ući u petocifrene brojeve novozaraženih na dnevnom nivou, a to može biti i više desetina hiljada.
Dodao je da je srećna okolnost to što se sada hospitalizuje manje pacijenata nego ranije, a u odnosu na kraj novembra 7, 8 puta manje. Međutim, kako kaže pritisak je preveliki na primarno zdravstvo, a omikron i delta nikada nisu bili više u cirkulaciji, nego sada i najveća šansa je da se zarazite.
Napomenuo je da sednica Kriznog štaba nije sazvana, na poslednjoj sednici medicinski deo je bio striktan, ali preporuke nisu ispoštovane.
"Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada se sve prebacuje u ostatak Srbije, sada polako eksplodira Novi Sad", naveo je Kon.
"Koncerti 13. januara su krajnje nedopustivi, mora da se razgovara. Oboljevaju i vakcinisani, kovid propusnice su važne, ali na prvom mestu je zabrana javnog okupljanja", upozorio je epidemiolog.

Primarni zdravstveni sistem pod pritiskom

Napomenuvši da je čitave nedelje pre Nove godine obilazio sve televizije i pričao da proslava Nove godine ne može da se podrži.
"Dokle ćemo sebe da uvodimo u ovakvu situaciju. Niko nije nosio maske. Stalno se osećam nemoćno, izlaz je da narod počne da sluša stručnjake. Ne možemo stručnjake da tretiramo kao lutkarsko pozorište", istakao je Predrag Kon dodajući da je vlast na početku epidemije uradila dobar posao i da smo sada došli na sam kraj, da nam fali zajednička volja i da je tragedija da neko završi na respiratoru.
Kada je reč o njegovim preporukama koje je poslao nadležnima pre nedelju dana, rekao je da nije dobio ni naznaku odgovora.
"Vojvođani kreću onlajn u školu, mora da se razmišlja ko će raditi od kuće, mora da se razmišlja kako će se dočekati ovaj najveći udar. Studenti imaju 56 odsto pozitivnih od testiranih i to će da podigne aktivnost virusa, oni su se rasuli po Srbiji. Neophodno je da primarna zdravstvena zaštita izdrži", istakao je Kon.
Kako je naglasio, prioritet je očuvanje zdravstvenog sistema, a sada već imamo neke institucije koje su u problemu jer su se svi zaposleni pozaražavali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala