- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ambasador Egipta uručio donaciju Muzeju knjige i putovanja Udruženja „Adligat“

© Foto : Ustupljeno SputnjikuAmr Alguvejli
Amr Alguvejli - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Ambasador Egipta Amr Alguvejli posetio je Muzej knjige i putovanja Udruženja „Adligat“ i poklonio više desetina knjiga za najbolju zbirku knjiga o Egiptu u Jugoistočnoj Evropi koja je formirana u ovom beogradskom muzeju.
„Ovom donacijom će još nekoliko izuzetno značajnih arapskih pisaca najbolji fond knjiga u celom regionu imati upravo u Beogradu“, izjavio je ambasador Alguvejli, navodi se u saopštenju.
Svečanom uručenju poklona prisustvovali su Dubravka Filipovski, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsednica Društva srpsko-egipatskog prijateljstva Aneta Đermanović i narodni poslanik Vuk Mirčetić.
Tokom predstavljanja literature najznačajnijih egipatskih književnika, izložena je i knjiga s posvetom jedinog dobitnika Nobelove nagrade u arapskom svetu, egipatskog književnika Nagiba Mahfuza, koja je u Muzej knjige i putovanja stigla zahvaljujući angažovanju sadašnjeg ambasadora gospodina Alguvejlija.

„Voleo bih da podsetim da Mahfuz nije voleo putovanja, čak nije otišao ni u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade, jedino je voleo da dolazi u Beograd. Taj neobični detalj na slikovit i najlepši mogući način prikazuje prijateljstvo Srbije i Egipta koje je dugotrajno, koje treba da svakodnevno unapređujemo i gajimo“, rekao je Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Na kraju Alguvejlijevog diplomatskog mandata u Srbiji, ovo je ujedno bila prilika da se javnost podseti na značajan razvoj kulturno-umetničkih veza do kojeg je došlo tokom Alguvejlijevog boravka u Srbiji i, značajnim delom, zahvaljujući i uspešnoj saradnji Ambasade i Udruženja "Adligat".
Po prvi put je Egipat učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, na kojem je bio i počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga, najvećem na svetu po broju posetilaca. Srbiju je posetila i grupa žena pisaca, čime je, takođe, značajno dat doprinos povezivanjem ženskih lidera dve zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala