Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ahtisarijev čovek stigao u Prištinu s posebnom misijom

© AP Photo / Visar KryeziuZastave SAD i Kosova
Zastave SAD i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Novi američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer, nekadašnji saradnik Martija Ahtisarija, mogao bi da vrati na „fabrička podešavanja“ Aljbina Kurtija ukoliko ovaj ne bude pokazao volju za saradnju i da se dijalog između Beograd i Prištine nastavi, veruje Vladimir Marinković, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva.
Džef Hovenijer, koji danas preuzima tu dužnost, bio je u timu Martija Ahtisarija, u timu Ujedinjenih nacija na KIM, i jedan je od tzv. sedmorice veličanstvenih koje je američki predsednik Džozef Bajden izabrao kao ključne nominacije, ali i jedan od onih koji treba da „promene sliku Balkana“, pored Metjua Palmera, Kristofera Hila i Gabrijela Eskobara.

Šta je misija novog ambasadora SAD u Prištini

Vladimir Marinković, narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva, kaže da je za imenovanje Hovenijera na ambasadorsko mesto glasalo i 12 republikanaca u Senatu što nam, kako kaže, daje nadu da će njegovo imenovanje možda vratiti Prištinu na put dijaloga.
„Amerikanci sada u ovom mandatu šalju ljude koji dobro poznaju ovaj region. U prilog tome govori i imenovanje Kristofera Hila koga očekujemo u Beogradu i za koga tek treba da vidimo kako će se ponašati. I Hil i Hovenijer su deo te njihove „duboke države“ i spadaju među ljude koji su ceo život i karijeru proveli na nekom kriznom području a u Stejt departmentu su vezani uglavnom za administraciju Demokratske stranke,“ napominje Marinković.

Hil i Hovenijer će biti tim

Marinković ističe da Hovenijerovo imenovanje na Kosovo ide ruku pod ruku sa dolaskom Hila u Beograd ali veruje da će njegova uloga biti da Prištinu natera na saradnju.
„Ne treba da očekujemo neki tvrd stav ali Hil i Hovenijer će sasvim sigurno biti koordinisani i taj dvojac će pokušati da diktira neka rešenja kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. To ne mora da znači da će oni unapred prema Beogradu da budu rezervisani i da nas izlažu pritiscima nego će možda i oni imati mnogo pragmatičniji stav i slediti politiku gde se akcenat stavlja na ekonomiju, uključujući inicijativu Otvoreni Balkan. S obzirom da se nisu libili ni da kritikuju Prištinu, a i da u nekim slučajevima ne izdaju vizu njihovim političarima kao što je Ramuš Haradinaj pa i sam Aljbin Kurti koji najavljuje odlazak u Ameriku pa nikako da ode već mesecima, verujem da će njegova politika biti usmerena na nekonstruktivnost Prištine i njeno odsustvo volje i želje da se dođe do nekih rešenja,“ kaže Marinković.

Pritisnuće Kutija

On veruje i da će Hovenijer pažnju usmeriti na to da se na Kosovu i Metohiji dođe do bar minimuma konsenzusa kada je u pitanju zaštita kulturnog nasleđa Srba i bezbednost.
„Oni će očigledno, kako Hovenijer tako i Hil koji su „teškaši“ u spoljnoj politici, iskoristiti svoj uticaj na Prištinu,“ napominje naš sagovornik, dodajući da se Priština ponaša nekooperativno.
Priština je takođe pokazala da ne može da vodi svoje tzv. institucije, napominje Marinković, posebno sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem na čelu.
„Hovenijer mislim da može da ih natera da sednu za pregovarački sto i da razmotri neke stvari koje su neupitne kao što je ekonomija, odustajanje od politike reciprociteta i upadanje svakog meseca sa specijalnim jedinicama u srpske sredine i maltretiranje građana,“ kaže on.

Odlikovao ga Hašim Tači

Hovenijer je inače služio u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu, u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i u osoblju specijalnog izaslanika UN za status Kosova.
Njegovi zadaci u Vašingtonu uključuju poslove vezane za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropske i evro-azijske poslove koji je odgovoran za pitanja NATO i Centralne Evrope. Bio je u američkom izaslanstvu tokom mirovnih razgovora 1999. godine.
Pre imenovanja za ambasadora u Prištini Hovenijer je radio kao zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Ankari. Služio je i u Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori. Dobio je brojne nagrade, a Hašim Tači ga je odlikovao predsedničkom jubilarnom medaljom povodom desete godišnjice tzv. nezavisnog Kosova.
Magistrirao je na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirao na Univerzitetu Brigam Jang. Govori nemački, grčki, hrvatski i španski.
Imenovanje Hovenijera pozdravio je i nekadašnji specijalni američki izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji je izrazio uverenje da će „on biti sjajan predstavnik SAD“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala