- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Srbiji se rekonstruiše oko 300 kilometara pruga, u toku priprema dokumentacije za još 720

CC0 / Pixabay / Železnička pruga
Železnička pruga - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je 2022. godinu započela radovima na rekonstrukciji i modernizaciji oko 300 kilometara pruga.
Kako se navodi u saopštenju, u završnoj fazi je izgradnja pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad (75 km), nedavno su počeli i radovi na izgradnji deonice od Novog Sada do Subotice (108 km), a privode se kraju i radovi na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10 između Jajinaca i Male Krsne (68,8 km).
Pored toga, kako se navodi, u septembru prošle godine počeli su radovi na pruzi Niš - Brestovac (22,8 km) kao delu međunarodnog železničkog Koridora 10 između Niša i Preševa, a u oktobru i na izgradnji pruga od velikog međunarodnog značaja Subotica - Horgoš (26,6 km).
Kada se na to dodaju i regionalne pruge ukupne dužine oko 150 kilometara, čija je rekonstrukcija završena u 2021. godinu, to znači da se u godini za nama radilo ukupno na oko 450 kilometara pruga u Srbiji.
Reč je o regionalnim prugama Niš - Zaječar (108 km), Kumane - Banatsko Miloševo (28,5 km) i Novi Sad - Bogojevo (9,5 km staničnih koloseka).
Svi radovi na izgradnji pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada u završnoj su fazi.
U toku su statički testovi na geometriji koloseka i kontaktnoj mreži, kao i statička testiranja signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih sistema.
Nakon toga, specijalizovana kompanija DBST, obaviće tokom januara i februara dinamičko testiranje pruge za velike brzine, na deonici Beograd Centar - Stara Pazova.
To znači da će komercijalna eksploatacija brze pruge od Beograda do Novog Sada biti tehnički omogućena u martu 2022. godine, odnosno nešto duže od četiri i po godine od kako je početkom radova na tunelu "Čortanovci" počela izgradnja pruge za velike brzine.
U okviru deonice brze pruge do 200 km/sat Novi Sad - Subotica - Kelebija u toku je izgradnja novog podvožnjaka u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, kao i rekonstrukcija železničke stanice Novi Sad, a završetak ta dva projekta usklađen je sa završetkom izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad.
Planirani završetak radova na deonici Novi Sad - Kelebija je novembar 2024. godine.
Radovi na modernizaciji pruge Jajinci - Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju u završnoj su fazi.
U okviru izgradnje pruge Subotica - Horgoš, u prethodna tri meseca izgrađeno je 3,6 km donjeg stroja pruge od Horgoša prema Bačkim Vinogradima, a u toku su pripremne aktivnosti za polaganje 4,5 km gornjeg stroja od Subotice u pravcu Horgoša.
Iako je rok za završetak radova novembar 2022. godine, izvođači najavljuju izgradnju ove pruge pre ugovorenog roka, prenela je Ekapija.
Radovi na delu trase auto-puta od Preljine do Požege - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
EKONOMIJA
Rehabilitovano više od 1.200 kilometara srpskih puteva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala