- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U plastenicima ruskog manastira raste egzotična biljka - ananas

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSveto-Trojicki Serafimo-Divejevski ženski manastir
Sveto-Trojicki Serafimo-Divejevski ženski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
U plastenicima Serafimo-Divejevskog manastira koji se nalazi blizu Nižnjeg Novgoroda, se gaji ananas. To nije jedina egzotična biljka koja se tamo uzgaja, tu su i dva limuna i „drvo-čudovište“, saopštio je Sputnjiku rukovodilac pres službe Nižnjenovgorodske eparhije Aleksej Pestrecov.
Ranije je na grupi društvene mreže „VKontakt“ Nižnjenovgorodskog manastira Svete Trojice Serafima-Divejevskog objavljena fotografija monahinje sa ananasima u leji i natpisom „Plodovi u manastirskom plasteniku“.
„U lejama manastira rastu krastavci, paradajz i cveće. Sestre pokušavaju da uzgajaju i neke neobičnije i egzotične plodove“, rekao je Pestrecov.
Tako su počele da gaje ananas, koji je ove godine stigao baš pred Božić.
Prema njegovim rečima, prvi ananas je u manastirskim plastenicima uzgajan pre oko osam godina.
„Jedna sestra je stavila u vodu zeleni deo ananasa, kada su se pojavile žilice ona ga je zasadila u zemlju. Nije teško da se gaji ananas. Potrebno je da se samo pravilno pripremi zemlja i posadi, a onda da se brine o biljci. Od trenutka kada je biljka posađena do pojave ploda mogu da prođu i do dve i po godine. Godišnje sestre uzgajaju oko pet ananasa“, saopštio je Pestrecov.
On je naveo da je ananas koji se uzgaja u manastirskim plastenicima mek i sočan i da se u periodu njegovog sazrevanja širi jak miris ananasa. Pored ananasa tu rastu i dva drva limuna i „drvo-čudovište“, koje cveta i daje nekoliko plodova jagoda.
„U plastenicima se ne stvaraju nikakvi posebni uslovi za gajenje ananasa. Potrebno je da bude toplo, veća vlažnost vazduha i svetlo, kao i za druge biljke. Sestrama pomažu radnici, a neki od njih decenijama rade u manastiru“, dodao je rukovodilac pres službe Nižnjenovgorodske eparhije.
On je saopštio da su u Arhangelskom skitu Serafimo-Divejevskog manastira ove godine gajili i lubenice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala